Khamis, 18 Oktober 2012

Cameron Highland-Cactus Park, Pasar Malam Brinchang & Kea Farm


Assalammualaikum...


Erm...tengok tajuk entry je korang dah pasti yg penulis belog ni (aku letew) malas dah nak hutang piutang entry yg dah berkurun-kurun lamanya ni. Silap-silap haribulan korang semua (semua tu mcm bajet ramai sangat je yg baca belog semut ni kan?) boleh kena penyakit gout sebab terlalu lama menunggu dan terus spam belog ni dari pandangan mata korang selamanya. Hamboi kemain berianya ayat aku. Hahaha... 



Dipendekkan cerita....



Dari Strawberry Farm hari tu weols bergerak ke Cactus Park pulak. Cactus Park ni tak la jauh manapun dari Strawberry Farm tu tadi. Kalau uols naik kereta, tak sempat nak sandar badan lagi, tup tup dah sampai dah. Kereta pun tak sempat nak masuk gear empat, baru gear dua dah mencerlung dah ke arah kawasan Cactus Park nih (Erm..nampak benor nipunye, padahal kereta aku tu auto kot. Mana ada main gear-gear nih! Ekekekek...)

Kalau dah pergi ke Cactus Park mestilah banyak pokok cactus ye tak? Tak kan pokok kelapa pulak. Eh, apesal lah laju je tangan ni nak tulis pasal pokok kelapa yg tak ada kena mengena dgn entry ni? Abaikan.


Pokok Cactus yg super gedabak


Sampai je di sana, hari pun dah mula hujan. Jadi spend lah time untuk melawat-lawat kawasan sekitar tempat ni sementara menunggu hujan yg turun tu. Tak banyak aktiviti menarik yg dapat dilakukan disini. Pengunjung pula punyalah ramai. Maybe disebabkan cuti hujung minggu ditambah pula cuti hari 1 Malaysia yg jatuh pada hujung minggu tu.

Selain dari pokok cactus, terdapat juga pelbagai spesis pokok-pokok bunga lain yg dijual di sini.  Contohnya macam yg uols tengok di bawah ni. Tak kurang juga pelbagai jenis cendermata seperti fridge magnet, keychain, penanda buku, aksesori dan sebagainya yg uols boleh dapatkan dengan harga yg berpatutan...
Bolehlah beli sebagai buah tangan buat keluarga dan rakan-rakan. Ehem!


Ini bunga apa?

Segar je tengok bunga ni.

Cuba korang tengok ada pakwe ensem kat dalam bas tu. Cet! asal ensem je cepat-cepat nak tgk.


Ternyata harga pokok-pokok bunga disini memang tidak boleh disangkal lagi tahap kemurahannya. Hehehe... Tapi bila difikir-fikirkan balik kalau beli dan bawa balik nanti confirm semuanya mati. Almaklumlah, org bekerja bila masa lah pulak nak melayan pokok-pokok bunga ni bagai. So, beli je anak-anak pokok cactus dan rak untuk susun-susun mini cactus saya tu nanti.

Sepanjang disini tak ada aktiviti petik-petik bunga macam petik buah strawberry di Strawberry Farm tu ye. Kang tak pasal-pasal kena pelempang lak dengan tokey Cactus Park ni. Hehehe...

Selain menikmati permandangan pokok bunga yg super comel, adalah aktiviti bergambar dengan pokok-pokok cactus sambil buat muka teruja. (bajet, sebab kat rumah mak pun berlambak pokok cactus tapi tak pernah pun nak posing maut)


Agak-agak barapa tahun nak tunggu cactus tu sebesar ini?

Pegang duri cactus sambil buat-buat muka terkejut. Terover bajet tak? Hahaha...

Apek, cari tempat lainlah kalau nak streching body kau pun. Cacat dah gambar aku!


Bila hujan dah mula renyai-renyai, dan bila asben pun dah selesai bayar duit mini cactus dan rak pokok cactus yg kitorang beli tu, dan bila mak dan ayah mertua selesai makan keledek rebus kat situ, dan bila anak-anak buah kitorang dah terlentok kepala sana sini, dan bila-bila lagi...


Weols terus pulang ke apartment petang tu. On the way memang hujan selebat-lebatnyalah. Bayangkan dahlah Cameron tu memang sejuk. Ditambah pula time hujan. Berganda-ganda sejuk. Nasib baik dalam kereta tu bertiga. Kalau berdua............ehem ehem!
Gatal!


* * * * *


Malam tu lepas solat Isyak lebih kurang dalam pukul 8:30mlm, kitorang satu family keluar lagi ke Pasar malam Brincang pula. Haa...pasar malam ni dibuka setiap hari sabtu@malam minggu. Kalau time cuti sekolah pula akan dibuka setiap malam dan mula beroperasi sekitar jam 4:00ptg. Berbekalkan baju lengan panjang, sweater yg tebal dan kasut kerana di Cameron ni time-time malam macam ni lagilah sejuk. Grrrrrrrrr...(tengok sampai dalam blog pun nak mengigil-gigil. Hahaha...)

Perjalanan ke Pasar malam ni agak sesak. Kebanyakkan pengunjung memang akan tertumpu pada pasar malam ni jelah time waktu malam di sini. Jalan yg jamned memang sedikit sebanyak menguji tahap kesabaran kitorang. Lastly, bila dah sampai pun terpaksa berebut-rebut parking dengan pengunjung-pengunjung lain. Dapatlah nunnnn jauh disana dan itupun terpaksa menapak untuk beberapa puluh meter pula.

Seperti yg semua sedia maklum kalau dah namapun pasar malam mestilah jual makanan, sayur-sayuran, buah-buahan dan tak lupa sorvenirs. Tapi yg specialnya kebanyakkan barangan yg dijual disini mesti berkaitan dengan buah strawberry. Pergi gerai buah, dah confirm dia jual buah strawberry. Pergi gerai jeruk dan asam, pun penuh dengan jeruk dan asam stawberry. Sampai kalau uols pergi garai pillow dan teddy bear pun mesti penuh dengan pillow dan servenirs berbentuk buah strawberry. Alamatnya kalaulah ada makcik yg mengandung dan alah dengan buah strawberry, confirm muntah berdarah makcik tu bila pergi ke pasar malam ni. Ekekeke...

Malam tu banyak juga barang-barang servenirs yg saya borong. Antaranya strawberry note clip untuk member-member sekerja, keychain strawberry bear untuk adik-adik, strawberry fridge magnet untuk maa dan diri sendiri and lastly big pillow dan glove berbentuk buah strawberry. Hahaha...kan dah cakap semuanya mesti nak strawberry. Macam buah tangan dan makan-makanan weols dah banyak borong masa di Strawberry Farm tadi.

Malam tu masa nak beli apam balik mini ada satu kejadian yg buat saya rasa berapi satu badan. Hahaha...sabar ajelah, nanti saya cerita di entry lain ye. Kalau nak story dalam entry ni juga sampai esok pagi pun tak habis-habis mengarang. Fullstop!

Selesai membeli belah, weols sekeluarga bergerak pulang semula ke Parkview Apartment. Ops! lupa lak, dalam perjalanan sempat singgah makan di kedai mamak mana ntah. Aku pun tak hengat dah.


* * * *


Keesokkan harinya (hari terakhir di Cameron Highland)


Kami checkout apartment lebih kurang jam 1:00tgh hari. Niat nak singgah lagi beberapa tempat menarik di sana. Tapi jamnednyelah sangat ya ampunnn... Tiga jam weols tersangkut dalam kesesakan jalanraya dari Tanah Rata ke Brinchang.

Lastly singgah di Kea Farm sahaja. Kea farm ni deretan kedai-kedai yg menjual barang-barangan sama seperti Pasar malam Brinchang. Ada sayur-sayuran, buah-buahan, bunga, strawberry, makanan dan sebagainya. Yg bestnya suasana di Kea Farm ni memang sejuk giler. nak jalan-jalan sambil pusing-pusing cari barang pun rasa nice dan heaven je. Tak macam pasar yg selalu kita pergi tu. Dahlah panas, sesak, bising, busuk lak tu. Tapi di Kea Farm memang selesa kalau nak cari-cari barang sambil cuci-cuci mata. Hehe...


Farisha comelzzz (Macam Maklang dia kans? Haha)


Ni je gambar yg sempat Hanis capture masa di Kea Farm ni. Nice tak nice?



p/s : Okeh, dah habis dah entry di Cameron Highland.
Menguap tak? Bergout tak korang membaca?
Hahaha...


Thanks For Reading!
nasubichanemoticon


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan