Sabtu, 9 Januari 2016

Hadiah Ulangtahun Perkahwinan Kali Ke-4 - Versi Throwback


Assalammualaikum w.b.t...

 
Kata orang, setiap anak yg lahir tu ada bahagian dan rezeki dia masing-masing. Bagi Hanis yes! It is true! Tapi kalau nak cerita bab rezeki mesti orang akan fikir WANG RINGGIT je hakikatnya rezeki tu macam PERJALANAN HIDUP kita dan dialah. Dan tak semua anak tu sama. Ada anak yg senang masa mengandungkan, tapi masa melahirkan nauzubilahminzalik. Ada pulak yg awal-awal lagi Allah dah bagi susahnye nak dapat dan berbagai cabaran Allah beri masa mengandungkan dia. Tapi masa melahirkan, boleh haip haip horeyyy lagi dengan doktor dalam labour room. Kau jangan main-main boleh tak? Hahaha...

 
Pada yg semua sudah sedia maklum, pengalaman masa anak pertama dulu semua Hanis dah ceritakan dalam blog ni. Since dari bagaimana kepayahan Hanis dan husband nak dapatkan anak  sehinggalah detik-detik kelahiran dia di hospital sampai sekarang masih segar lagi diingatan. Alhamdulillah. Berbeza juga dengan anak ke2 ni. Walaupun lahir sama secara normal, tetap melalui fasa-fasa yg berbeza lagi-lagi bila Hanis sendiri memilih untuk deliver dekat hospital yg berlainan dari Meddina dulu. Saje je nak tengok layanan pihak hospital kali ni macam mana pulak. Ngada-ngada iols!
 
Al kisahnye bermula begini...
 
JENG...JENG...JENG!!! (tiba-tiba guruh di langit pun berbunyi dan Akim pun menyanyikan lagu Mewangi nye. Kah.kah.kah...)
 
1 Mac 2015 – FIL Hanis kena admit Hospital Selayang di sebabkan demam dan jangkitan kuman selepas menjalani minor operation untuk mengambil sample tisu prostat beberapa hari sebelum tu. Petang Ahad tu Hanis bersama mak dan abah pergilah melawat ayah dekat sana. Balik dari hospital, terus kena gastrik. Seingat Hanis takde pula berlapar untuk tempoh yg lama. Tengah hari sebelum pergi dan petang tu di hospital Hanis makan mcm biasa. Kali terakhir kena gastrik macam ni masa awal-awal pregnant kan Meddina dulu. Masa yg sama dan petanda yg sama.

 
2 Mac 2015 – Isnin keesokkan harinya Hanis tak pergi kerja. Pagi tu pergi Klinik Fuziah (panel asben) sendirian sebab nak ambil MC. Masa consultation dengan doktor Hanis tanya samada ubat-ubatan yg dia beri tu adakah selamat if Hanis pregnant memandangkan dah lewat period sebulan lebih. Yelah, risau jugak kot-kot dah ‘berisi’. Memang ingat nak beli sekali test kit dan buat upt test sendiri nanti. Kalau betul-betul ada takdelah terkejut beruk ios sesorang. Bolehlah buat suprise sekali dekat asben. Sebabnya risau jugak kenapalah period tak datang-datang lagi ni. Tapi...be positif ajelah, maybe bulan ni terlewat kot.

 
Tiba-tiba doktor kata, “Better kita check untukkan kepastian...”. Tercengang Iolsss time tu. Takkan daku nak cakap, “Eh, tak payahlah doktor. Nanti-nantilah saya cek sendiri”.

 
Memandangkan doktor Fuziah ni pun merupakan kenalan baik mak dan abah, segan pulak nak ingkar ‘arahan’ dia bulat-bulat. So sebagai tanda hormat, terpaksa akur jelah sambil menuju ke toilet utk ambil sample urine. Dalam hati ni rasa berdebar-debar dan confius pun ada. Ish! Betul ke ape yg aku buat ni? Pergi klinik sebab tujuan lain, tapi dah jadi lain pulak.  

 
Selang beberapa minit, doktor panggil lagi untuk bagi tau result. Saje dia simpan alat upt test tu dalam sarung masa Hanis masuk. Dan bila Hanis duduk je depan dia, baru dia bukak dan keluarkan. And you know what she says??? I neverse sangat uols!

 
“TAHNIAH FIZAH, AWAK MENGANDUNG...”

 
Alhamdulillah...
Alhamdulillah...
Alhamdulillah...

 
Takde perkataan yg mampu Hanis lafaskan. Rasa panas darah yg mengalir ke seluruh liang-liang rongga tubuh ini. Serata meremang bulu roma. Laju dan rasa nak luruh jantung saat itu. Macam tak percaya terdapat 2 garisan merah pada alat upt test yg ada di hadapan Hanis sekarang ni. Tak tahu macam mana nak describe perasaan saat itu. Tatkala berperang dengan keputusan yg baru Hanis terima. Menghadapinya seorang diri tanpa ‘kekuatan-kekuatan’ku di sisi. Subhanallah... betapa indahnye lukisan hidupku yg Allah lakarkan. Alhamdulillah. Aku bersyukur kepadaMu Ya Allah.

 
Maka...

 
Mengalirlah air mata Hanis saat itu. Makin dilap makin laju pulak yg keluar. Sampai pembantu-pembantu doktor yg ada di situ hairan sambil tersenyum memandang Hanis. Korang paham tak macam mana perasaan seseorang yg tak expect bakal menjadi ibu lagi? Tak pasti samada itu adalah air mata kegembiraan ataupun  kesedihan (tapi...kenapa aku harus bersedih untuk berita gembira?)

 
Disebabkan tak tahan sangat, Hanis luahkan pada doktor patutlah sejak akhir-akhir ni badan rasa letih semacam. Dan yg paling sedih sebab sebulan sebelum tu Hanis ada buat ujian pap smear dan result utk test tu agak mengecewakan pabilamana doktor dari Klinik Kesihatan panggil untuk masukkan ubat. Maybe ada jangkitan kuman sedikit pada rahim or organ peranakan. Entahlah, Hanis pun tak tau sangat. Nampak dah tanda ke-2. Dan, dah semestilah Hanis risau sangat pada kandungan ni. Dalam masa yg sama taknak apa-apa effect pada baby. Kalau Allah nak bagi tu biarlah dalam keadaan yg sempurna.

 
Doktor Fuziah suggest supaya Hanis berbincang dengan doktor klinik kesihatan untuk rawatan selanjutnya samada perlu terus masukkan ubat atau tidak. Sebaik keluar dari klinik tu (Klinik Fuziah), Hanis terus ke Klinik Kesihatan Bukit Changgang. Dah pukul 1:00tgh hari rupanya. Klinik pun dah tutup rehat tengah hari sekejap. Tapi pulun gak ketuk pintu klinik sebab nampak ada bayang-bayang attandence dekat dalam tu.


 
 * * *
Attandence : Klinik dah tutup lah dik. Time orang tengah rehat ni.
Hanis : Kejap kak. Nak bagi tau je ni. Last month ada buat pap smear dekat Klinik Kesihatan Olak Lempit. Then baru-baru ni ada nurse dari klinik kesihatan sini call suruh datang sebab doktor nak masukkan ubat. Tapi tadi saya baru cek yg saya pregnant. Macam mana ye kak?
Attandence : Adik dah bukak buku pink belum (buku mengandung)?
Hanis : Eh, belum lagi.
Attandence : Ok, kalau macam tu pergi dulu KKOL dan tanya nurse dekat sana macam mana.
Hanis : Ok Kak...
 * * *

 
Dalam kereta Hanis terus call asben dan nangis lagi. Hati tisu betul. Tak sanggup rasanya nak tanggung sorang-sorang. Asben pun pelik. Dah kenapa bini aku ni? Bila asben tanya Hanis dekat mana, Hanis jawab dekat klinik. Dan bila dia tanya kenapa Hanis nangis? Tapi Hanis tak bagi tau pun sebab apa. Lepastu terus cakap saya okay dan letak phone.

 
Balik tu singgah pula Klinik Kesihatan Olak Lempit. Klinik tempat Hanis bukak buku pink Meddina  dan checkup Meddina. Hanis bagitau yg Hanis dah pregnant dan nurse kata tak perlulah masuk ubat. Takut effect dekat baby. Siap gelak-gelak lagi dengan akak nurse tu. Dia pun mcm tak pecaya Hanis dah mengandung lagi secepat ini.

 
Balik rumah, asben call balik. Yelah risau agaknya tadi si isteri call nangis-nangis tanpa sebab. And guest what he says???

 
“SAYANG, AWAK PREGNANT YER???" 


 
Ya Allah, kenapalah naluri suami aku ni kuat sangat. Instinct suami selalu tepat. Sekali lagi menagalir air mata ni. Tak sangka selepas dua tahun, suami ungkapkan lagi perkataan yg sama cuma kali ini dalam suasana yg berbeza. Tak mampu nak kata apa-apa dah. Kelu lidah terkedu seketika.

 
Maha Suci Allah yg menciptakan setiap makhluk dan seluruh alam yg terkandung di perut bumi. Teringat 2 tahun yg lalu. Ketika Meddina mula memenghuni rahim ini. Dan kali ini dengan mudahnya Allah hadiahkan Zafriel pula ke dalam rahim Hanis, sebagai tanda Kekuasaan dan KebesaranNya. Agar kami dapat berfikir dan bertafakur bahawa Allah tidak pernah melupai doa-doa hambanya. Allah tidak pernah mengingkari janji-janjiNya. Janji Allah itu pasti dan tepat. Tidak pernah cepat atau terlewat walau sesaat pun. 

 
Setiap keperitan dan kesakitan yg kami lalui dulu, kini Allah balas dengan kebahagiaan dan kegembiraan yg berganda. Di dalam Al-Quran dua kali Allah menyebut bahawa “Setiap kesusahan pasti ada kesenangan di kemudiannya”. Itulah sifat Allah yg Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Sesungguhnya aku berterima kasih ya Allah di atas hadiah yg tidak ternilai harganya ini sempena ulangtahun perkahwinan kami yg keempat.
 

 
"Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. SEsungguhnya Engkau Maha Mendengar lagi mengabulkan doa"
(Ali Imran : 38)

"Ya Allah kami, anugerahkanlah kepada kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati kami, dan jadikanlah kami orang-orang yang bertakwa dan beriman"
(Furqan : 74)

"Wahai Tuhanku, berilah aku kesanggupan supaya dapat mensyukuri anugerah Engkau yang telah Engkau kurniakan kepadaku dan kepada kedua ibu bapaku dan supaya aku dapat mengerjakan perbuatan baik yang Ebgkau sukai, dan perbaikilah keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada-Mu dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menyerah diri"

Amin


* * *

Semoga tahun 2016 memberi lembaran yg lebih baik buat kami sekeluarga

Thanks For Readings

 

Rabu, 23 Disember 2015

Hello...I'm Back!!! (End Year 2015)

 
 
Assalammualaikaum w.b.t

 
Actually memang agak rindu nak berbloging mcm zaman dulu-dulu (zaman kegemilangan dan terbilang. Cewwahhh! Melalut!) Tetapi ape kan daya... (dah kenapa ayat nak sadis je nih? Mungkin seiring dgn musim tengkujuh yg melanda ibu negara sejak akhir-akhir ini. Tetiba...kih.kih.kih) sejak ada anak-anak ni memang hari-hari rutin harian Hanis izz bersilat dari pagi sampai ke tengah malam dengan anak-anak jelah. Nak bersilat dengan husband pun tak sempat uolzzz. Even tak sempat tak sempat pun 2 orang dah anak kite. Hahaha...
 
Ok, mesti pelik kan kenapa anak-anak pulak? Ha, ko nengok, bukan tahap bersawang lagi dah, mau berhutan amazon blog ni ditinggalkan. Tuan tanah kedaung ni just sempat update dalam fb dan insta je. (Kalau sudi pegilah melancong ke fb Nurhafizah Hanis Abd Rashid dan insta @meddinahanis ye uolsss). Yelah, tu je yg senang, cepat, pantas dan mesra alam buat masa ni. Kalau hari-hari nak update blog nampak gayanye sempat taip ‘Assalammualaikum’ ajelah untuk setiap entry. Hehehe...
 
Untuk pengetahuan kesayangan blog semua, Hanis baru sahaja melahirkan anak ke-2 pada 27 Oktober 2015 yg lalu. Adik Kak Nina iz baby boy. Tak sangka release lagi ‘product’ baru tahun ni. Hadiah dari Syurga kurniaan Allah s.w.t. Alhamdulillah, kali ni dapat dengan mudah, melalui fasa-fasa kehamilan yg mudah, lahir pun sangat mudah dan harap-harap Allah mempermudahkan urusan seharian Hanis untuk memikul tanggungjawab membesarkan dia di hari-hari yg mendatang. Amin...
 
InshaAllah, Hanis akan try update satu persatu kisah yg selama ni tertangguh expecially tentang kelahiran adik Meddina. Oh ye, dikesempatan ni nak umumkan juga nama adik ialah Muhammad Izzafriel Qausar bin Mohamad Rizal. Boleh panggil Izz, Zafriel, Qausar atau ape sahaja selagi makna tu elok. Alamak, Meddina dah tarik rambut adik dia tu. Ok dada...didi...dudu...
 
 
 
Thanks For Reading. Ummuah!
 
 
Sebagai pengubat rindu... Nah, kite belanja sikit gambar kesayangan-kesayangan kite.
Kak Nina dan adik baru die... :)
 
 
 
 
 
Love alls till Jannah,
 
Nur Meddina Myazahra binti Mohamad Rizal
Muhammad Izzafriel Qausar bin Mohamad Rizal
 
 
* * *
 

Jumaat, 6 Februari 2015

New Item To Let Go (Batch 1)

 
Assalammualaikum w.b.t
 
Salam Jumaat semua. Hanis nak let go dua items ni. Kalau ada sesiapa yg berminat boleh inform ye. Semua ni baru dan TAK pernah pakai lagi kecuali masa testing-testing. Condition is perfect 10/10.
 
Jemputlah usha-usah ye :)
 
 
 
Jenis : Full Dress (full lining)
Material : Chiffon
Warna : Hijau terqoise dan light pink
Size : S fit to XL
Harga RM100
 
 
* * *
 
 
Jenis : Full Dress (full lining, tangan tiada lining)
Material : Chiffon
Warna : Soft pink
Size : S fit to L
Harga RM55
 
 
 
Kalau berminat boleh email Hanis arieza2581@yahoo.com.my
Wassap/sms : 013-3322514
Atau tinggalkan jejak korang dekat komen di bawah entry ni yer.
 
 
p/s :
All item ada sehelai je. So, siapa cepat dia dapat! Kalau OK lepas ni nak let go item-item lain pula. Banyak sangat yg cantik-cantik tapi dah tak pakai. Thanks Uolsss!
 
 
 


Khamis, 5 Februari 2015

RnF Tanjung Puteri Johor Baharu

 
Assalammualaikum w.b.t
 
Sebelum sel-sel otak yg sedang berkembang pupus dek faktor usia yg semakin menua, mari kita throwback kembali cerita-cerita lama tahun 2014 yg tak sempat berhapdet. Salah satunya, entry kunjungan Hanis dan family ke RnF Tanjung Puteri yg terletak di bandaraya Johor Baharu.
 
Kalau sebelum ni Hanis pernah up cerita tentang Country Garden, Danga Bay kan? Kiranya RnF Tanjung Puteri ni pun adalah salah satu mercu tanda kebanggan rakyat negeri Johor Darul Takzim dan Negara Malaysia amnya.
 
Taraaaa...

 
Ni dia, mesti tak sabarkan nak terjun ke bawah kan?. Hahaha
 
For information, RnF Tanjung Puteri ni asalnya dikenali sebagai Stulang Laut. Kemudian, ia dimajukan oleh syarikat hartanah yg berasal dari Hong Kong iaitu R&F Properties Cove Ltd dan masih mengekalkan nama asalnya iaitu Tanjung Puteri. Ia meliputi kawasan berkeluasan kira-kira 46.6hektar dan menempatkan pembangunan hotel bertaraf lima bintang, menara pejabat kelas A, pusat membeli belah dan pembangunan pangsapuri mewah. Wow weee! teruja kita!
 
 
Baru sampai dekat pintu masuk pun dah rasa macam dekat spa gitew. Haha
 
 First for all, dari tempat pakir kereta ke kawasan dalam RnF Tanjung Puteri ini disediakan perkhidmatan buggy. Tapi baru Hanis popoyo nak keluarkan handphone nak snap gambar, sekaliiiii.....dah sampai daaa....
Ingatkan jauh sangat, rupanya jalan kaki pun boleh. Patutlah nampak ramai diantara guest yg jalan kaki je. Actually perkhidmatan buggy tu saje-saje sebagai salah satu kemudahan yg mencerminkan perkhidmatan terbaik terutamanya bagi pelancong-pelancong luar Negara. Nampaklaa macam ala-ala class oversea gitew! Hehe
 
 
Ok, let's go to the next chapter.
 
 
Di hadapan pintu masuk RnF Tanjung Puteri
 
Untuk projek pembangunan RnF Tanjung Puteri fasa pertama ni meliputi 15 blok pangsapuri mewah dilengkapi dengan sistem penghawa dingin, balkoni, hub memasak, kolam earobik, kafe, restoran, ruang BBQ, pusat gimnesium, taman berlanskap, jakuzi, pusat perniagaan dan lain-lain lagi kemudahan yg di sediakan.
 
Harga bermula dari RM888,000 untuk sebuah apartment berkeluasan diantara 794sqft/74sqm yg mempunyai 2bilik tidur dan 2 bilik mandi. Harga tuu memang awesome kan?
 
 
 
 
Yang ni pula di bahagian atas RnF Tanjung Puteri ni. Di sediakan banyak kerusi, meja dan sofa sebagai ruang untuk beristirehat dan bersantai-santai bersama ahli keluarga dan rakan-rakan sambil menikmati permandangan di muara selat tebrau.
 
 
Ok, dekat je dah boleh nampak Singapore. Rasa dah dekat sangat.
 
 
 
Yang ni pula di kawasan bawah. Kena turun melalui tangga yg terdapat di tepi salah satu bangunan dekat sini. Banyak disediakan sofa, sefabed dan gazebo untuk para pengunjung bersantai dan berehat sambil menikmati pemandangan laut dan persisiran pasir pantai yg memutih. Bak kata Dr. Vida, "Que putih, barulah PUTIH!" Hahaha...
 
 
Nur Meddina Myzahra!!!
 
Masa weols sampai dekat sini time betul-betul tengah hari. Panas terik semacam. Lagi-lagi bila tepi laut, memang bahang panas tu terasa sangatlah. Sampai nak buka mata pun susah. Kulit Meddina sampai merah macam kena salai uols. Kesian my kinda! Tapi, sebab seronok sangat tengok view di sini sampai lupa dah semua tu. Ala-ala obersi gitew!
 
 
Me n my mom (Datin Halizah) Kikiki...
 
Choiii! tak sabaq nak lari ke gazebo sana nun!
 
Ok, yg ni place paling best dekat sini. Dah macam dekat Bali uols (lupa pulak masa pergi bali DALAM MIMPI hari tu. Hahaha). Disediakan khemah-khemah kecil lengkap dengan gazebo dan pangkin bertilam. Bolehlah dating berdua-duaan atau bersama family dan anak-anak tercinta. Ya Allah cantik sangat alam ciptaan Tuhan kan?
 
 
Merenung masa hadapan bersama-sama sampai boleh tembus ke Singapore nun jauh di sana tu. Hahaha...
 

Dahaga sangat ye nak???
 
Nature view, nature breath, relax and enjoy!
 
Bagi changes pengantin lama dating berdua-duaan okies!
 
"Apa laaa ummi ni, bawak kiter pergi bersantai bawah matahari yg panas terik ni. Ingat ni kat Brazil ker?!"
Ummi : Erkkk :p
 
Ok, dekat kawasa RnF Tanjung Puteri ni terdapat juga tempat 3D Art yg memaparkan lukisan berbentuk tiga dimensi disediakan untuk para pengunjung bergambar sambil berimeginasi sesama sendiri. Nak buat photoshut wedding pun ok jugak. Hahaha.
 
 
My Aaron Ajis a.k.a adik sado Hanis. Aduhhh nak bajet gangster pulak dia posing tepi pantai. Tak sesuaiiii dikkk!
 
Masa ni Meddina baru pandai berjalan. Teruja anak omak!
 
 Selain itu terdapat juga galeri yg menempatkan unit-unit rumah contoh untuk dijual serta sebuah dewan untuk para pelanggan menandatangani kontrak jual beli kondo/apartment berlanskapkan taman ala-ala Jepun yg bakal di bangunkan di kawasan ini. Actually Hanis dan family tak sempat ke sana sebab teruja sangat dengan keindahan outdoor RnF Tanjung Puteri ni.
 
 
Lama la haiiii tak berposing ala-ala anak dara camgini. Thanks paparazzi amikkan gambau itewww. Huhuhi
 
 
 Ok, pengembaraan telah TAMAT. Jom balik.
 Tak puas???
Nah ice lemon tea satu!
Haha...
 
 
 
 
 
Thank you Allah for giving me another day with my family.
Thank you for my husband and kid.
Honostly, I can't imagine my life wihout them.
 
* * *
 
Thanks for reading!
 
Dadaaaaaa
 
 


Rabu, 31 Disember 2014

Bye Bye 2014 And Meddina 1st Birthday Celebration

 
Assalammualaikum.

 
Yuhuuu! Kiranya ini adalah entry penutup untuk tahun ini sebelum kita menjengah ke tahun baru 2015! (esok je tu...) Alhamdulillah, tahun yg banyak mengajar aku erti kehidupan sebagai seorang ibu. Tahun yg dilalui dengan tenanggg, kadangkala kelam kabut, kadangkala penat dan stress tapi hasilnya sangat menyeronokkan. Yelah, mak mana yg tengok anak tak happy kan? Syukur juga Allah masih beri peluang untuk aku tengok anak membesar depan mata. Nampak dia dari terlentang, kemudian pandai meniarap, duduk, bercakap, berjalan dan sekarang dah berlari hebat lagi gagah perkasa. Hohoho....
 
Even, siang tak dapat bersama dengan anak demi mencari sesuap nasi (cewwwah!), tapi malam tetap nak tidur peluk-peluk dan cium-cium dia. Tak boleh tidur rasanya kalau anak tak ada kat sebelah Tipah oiii! Meddina still lagi cari 'nen nen' ummi dia bila nak tidur. Hurmmm itulah pengerat kasih sayang kiteorang. Alhamdulillah, masih lagi dapat breastfeeding Meddina walaupun tak sepenuhnya. Bak kata omputeh oklah daripada tak ada langsung kan?!

 
 
 
Last months (26hb Nov 2014), Hanis buat sambutan hari jadi untuk Meddina yg pertama. Plan asal, memang taknak buat. Yelah, Meddina bukan paham apa-apa pun. Orang celebrate ke, tak celebrate ke dia tak kecik hatipun. Kikiki. Tapi...atas cadangan encik suami, so buat jugaklah. Buat kecik-kecik je. Tetiba, ada rezeki lebih pulak Allah bagi, so kongsi dan rasa sama-samalah dengan ahli keluarga dan sahabat handai yg lain. Alhamdulillah...
 
Since Meddina lahir memang Hanis lagi suka ingat hari lahir dia mengikut kalendar islam (1 Muharam 1435H). Senang nak ingat dan kebetulan hari tu cuti umum. So, weols decide nak celebrate birthday Meddina setiap 1 Muharam. Memandangkan tarikh tu makcik Hanis dah book dulu untuk  kenduri akikah cucu dia, so terpaksalah kiteorang postpone dan buat pada keesokkan harinya. InshaAllah next year kalau dipanjangkan umur, boleh buat time 1 Muharam pula ye sayangggg.
 
Ok, layan gambar jelah ye. Penat dah ummi Dina nak berceloteh panjang. Biarlah hati gambar sajelah yg berbicara. Huhu...
 
 
 
 
 
 
Me & Maklang Meddina si darah manis
 

Goodies for kiddos
 
GOODIES BAG FOR KIDS
Untuk goodies bag ni Hanis cuma sediakan untuk kanak-kanak je. Yelah, biasanya kalau buat birthday party, kanak-kanaklah orang yg paling happy. So, dalam ni Hanis sediakan biskut, jelly dan stationary set. Kiranya takde makanan-makanan yg tak sihat untuk perkembangan otak kanak-kanak seperti chikedis dan gula-gula bagai.

 
Mak Ngah & Pak Ngah Meddina yg rajin membantu.
Thanks korang. Jasamu sentiasa dikenang.
 
 

 
CANDY BUFFET
Candy buffet ni plan Hanis sendiri and this is coustome made by me. Huhu...jari dah keras uols tak setanding pereka candy buffer tersohor. Buat kecil-kecilan je. So, tak fikir nak tempah candy buffet bagai. Rasanya lagi puas hati bila buat sendiri (walaupun ala kadarrr). Lagipun duit tempahan tu boleh buat beli candy dan goodies best-best sikit untuk budak-budak kan?

Tak susah manapun. Asalkan ada meja dan props, beli je candy, jelly dan coklat-coklat bagai. Nahhh...campak je. Taraaa. Nampak tak hasilnye (boleh laa kan?) Hihihi.



 
Happy Birthday, my soul, my kinda, my dear, my princess, my sweetheart. Membesar dengan sihat dan jadi anak yg solehah kebanggaan ummi dan abah ye sayang. Terima kasih sayang kerana menjadi penghibur dan pelengkap hidup ummi dan abah selama setahun lebih kita bersama (touching).
 
Terima kasih yg tak terhingga pada family yg bertungkus-lumus membantu menjayakan majlis yg tak seberapa ni. Dan terima kasih juga pada mereka yg sudi hadir, sudi beri hadiah dan envelope untuk Meddina. Sayang korang ketat-ketat. Huhu...
 
 
ok, jom layan video Meddina jap :)
 
 
video
 
 
Happy Family!

 p/s : Alhamdulillah. Selamat tinggal 2014 yg sangat indah. Selamat Datang 2015. Semoga di tahun baru ini segala apa yg di hajati dapat dicapai dengan baik. Kalau tahun lepas nak jadi ibu terbaik buat Meddina, isteri terbaik buat Rizal (a.k.a my asben), nak tengok anak membesar dengan sihat dan pandai, syukur semua impian tu termakbul. Tahun 2015 ni pun sama. Tak de apa yg Hanis harapkan melainkan ada keluarga, anak dan suami yg sentiasa memahami dan membahagiakan hidup kita setiap hari. Semoga Allah sentiasa merahmati kehidupan dan memberikan kebahagiaan kepada kita selamanya. InshaAllah. Amin...
 
 
 
Thanks guys for reading. Muahchoo!
 
 


Selasa, 25 November 2014

Basikal Hello Kitty Meddina

 
Assalammualaikum...

 
Hai dearies!
Hai peminat Meddina! (eh, perasan)
Hai peminat ummi Meddina! (lagi tambah perasan)
Huhu... Perasan tak, ummi Meddina malas betul nak bersihkan sawang-sawang dekat belog dia ni kan? Dah penuh dengan sarang labah-labah. Apa, tak nampak??? Ok bai...Hahaha...



 
Just nak update n ramai (ramai ke?) yg bertanya beli dekat mana basikal ellow itty Hello kitty smileys Meddina tu? Ok, ini ceritanya. Seminggu sebelum majlis birthday Meddina hari tu Hanis saje-sajelah ajak asben ke Nilai 3. Niat nak cari barang-barang untuk majlis birthday Meddina dekat rumah mak abah n majlis birthday sebelah rumah mertua nanti.
 
Tergatal pulak pasangan sejoli ni (sila muntahhh) masuk ke kedai permainan kanak-kanak yg ada di Nilai 3 tu.  Konon konon...nak servey-servey je. Memandangkan birthday Meddina dah nak dekat, asben kata kalau dah jumpa mana-mana yg berkenan beli jelah terus. Ok, niru tapak tangan, Banjaran Titiwangsa Hanis tadahkan! Excited sungguh ummi Meddina uolsss. Rasa nak lompat bintang 44kali. Hahaha...tebiat!
 
Mostly, harga dekat sini boleh tahanlah. Murah sikit dari tempat lain. Tapi yg penting banyak pilihan dan boleh tawar menawar. Bukan setakat basikal, kereta, motor, superbike, kuda, patung semua ada... Kalau korang bawak anak yg tak tahu apa-apa macam Meddina, memang selamatlah. Tapi kalau yg dah besar and dah pandai mintak itu ini pun selamat jugak. Selamat duittt korang dekat owner kedai tu. Huhu...
 
So, pada siapa-siapa nak cari bike ke, kereta mainan ke atau apa-apa sahaja mainan untuk anak-anak uols Hanis highly recomended dekat Nilai3 ok. Jgn lupa sediakan fulus banyak-banyak. Takut anak-anak korang hysteria tengok dan mak bapak theyols lagilah rambang mata ye tak?
 

Buli atok dia suruh bawa jalan-jalan setiap pagi. Huhu...

p/s : Kalau nak cerita pasal first car Meddina mungkin stroller dan walker dia adalah yg pertama. Tapi basikal hello kitty ni first bike dia. Maybe lepasni abah Dina dah boleh kumpul duit beli superbike untuk anak dia pulak kot. Tak dapat beli superbike betol-betol, dapat beli yg kanak-kanak punya pun jadilah erkkk! Hihihi...


 Ok, bye!
Hello kitty smileys
 


Sabtu, 25 Oktober 2014

Throwback


Assalammualaikum w.b.t


Pejam celik, pejam celik, SETAHUN sudah masa berlalu. Rasanya macam baru semalam Hanis lahirkan Meddina. Rasa sakit dan ngilu-ngilu beranak tu pun tak hilang lagi beb! Segar lagi diingatan. Cepatnya masa berjalan. Hari ni setahun, tahun depan 2tahun, tahun depan lagi 3tahun, tahun-tahun depan lagi nak sekolah dah, lepastu universiti, kahwin, dapat anak pulak. Aduh...advance sangat angan-angan ummi Meddina. Hingus anak I pun tak kering lagi noksss. Masih hijau lagi. Ahahaha...

Actually, Hanis nak throwback sikit+banyak waktu-waktu kelahiran Meddina dulu. Saje je nak test market, eh! IQ betul ke tak ingat lagi setiap moment kelahiran anak aku dulu. Almaklumlah anak first. Anak ke-8 nanti (request dari abah Meddina. Dia ingat aku kilang biskut!?) entah ingat entah tidak. Krikkk...krikkk...Hahaha...




Tara!!! Nilah gambar pertama anak iolsss. Kurang 1jam selepas Meddina berjaya keluar dari perut Hanis. Thanks anak ummi sebab bekerja keras nak keluar dengan cepat. Patutlah...memang super duper aktif hingga ke hari ini. Itupun Hanis yg suruh asben cepat-cepat snap gambar sementara nurse pergi ambik benang yg tak cukup semasa proses menjahit. Sakit wooo (ngeri tak korang dengar?) Hahaha...

Tak tahu nak describe macam mana perasaan time ni. Mak-mak beranak sulung taulah kot. Rasa bersyukur sangat-sangat. Rasa macam dunia ni milik kiteorang je bertiga (eh, boleh pulak mcm tu eh?) Sempat lagi bisik dekat telinga asben, "Abang...family kita dah lengkap". Dia pun tak boleh nak cakap apa-apa dah time tu. Nampaklah raut keceriaan diwajah suami iolsss. Nilah hadiah paling mahal yg Hanis pernah bagi dekat asben - anak




Lepas setel semua, Hanis dan Meddina di bawa ke wad. Masa tu dapat wad transit je pun. Sedey taw kalau Hanis tau masa tu. Nasib baik tak tahu. Oklah daripada kena duduk dekat kaki lima sebelah mak guard, ye tak? Hahaha. Segerombolan keluarga kiteorang datang melawat... Feel??? Rasa seronok sangat masa tu. Tak teringat langsung erti penat, sakit mahupun mengantuk (36jam tak tido tau). Tengok jiran-jiran katil sebelah semua berdua-duaan je mommy dan anak mereka. Family kiteorang je yg riuh rendah haruk piruk menggamatkan suasana wad bersalin tu. Hahaha...
 



Saat paling sedih masa Hanis salam dan peluk mak. Bukan pelukkan biasa yg aku lakukan. Pelukan diiringi bersama deraian air mata. Sebak sangat. Macam ni sakit dan susah rupanya masa mak lahirkan aku dulu. Kalau dari dulu lagi tau...taknak lawan dah cakap mak. Terima kasih makkk sebab lahirkan akak ke dunia ni. And now dapat rasa jadi mak balik.




Ramai betul tetamu Meddina. Siap datang bawa hadiah bagai. Rezeki Meddina lahir pada 1 Muharam, time semua orang cuti. So, bolehlah serbu wad ramai-ramai. Thanks semua...terharu ummi. Walaupun keadaan wad agak huru-hara dengan kehadiran family dan saudara mara Hanis, tapi anak iols tetap tidur dengan lena seperti berada di alam rahim. Berpindahlah Meddina dari tangan ke tangan.
 
Nur Meddina Myazahra...

"Inilah dunia baru kamu nak. Dunia yg penuh dengan onak dan liku. Dunia yg penuh dengan cabaran dan dugaan. Hopefully Meddina berjaya melaluinya. InshaAllah, Allah sentiasa ada bersama kita."




Bila waktu melawat dah habis...

Malam tu...
(jeng.jeng.jeng...bunyi guruh di langit!)


Tinggallah Hanis dan Meddina je yang sedarah sedaging dekat situ. Yg lain semua Hanis tak kenal. Tapi bertegur jugaklah dan anggap theyols semua jiran-jiran kitaorang yg sangat baik dan membantu. Hikhik... Pengalaman pertama yg mendebarkan! berdikari! buat sendiri! Yes, now i'm a supermak, not mak to be lagi >_<

Pengalaman pertama yg sangat indah, first time cuci berak anak, salinkan diapers anak dan bedung anak sendiri yg masih merah menyala. First time pergi toilet sorang-sorang, jalan sendiri, bersihkan diri saat masih lagi mamai-mamai degan kesan kesakitan lahirkan anak tadi yg masih tak hilang. Tapi bagi Hanis layanan hospital kerajaan pun first class. Semua nurse, doctor, attendant dan sister baik-baik belaka. Korang jangan fikir negative tentang hospital gov. Jauh sekali meleset tau.

Hanis tatap muka Meddina sepanjang malam. Tak mampu nak tidur. Takut kalau tidur nanti, bila sedar-sedar anak dah tak ada ke (hilang), lemas kena kain bedung ke, lemas tersedak muntah ke...oh! banyak sungguh aura-aura negative masa tu. Sebabnya...sakit dan penat lahirkan Meddina tadi tak hilang lagi. Taknak disebabkan kecuaian yg kecil tu mengakibatkan penyesalan yg tak berkesudahan nanti. (Kau tengok betapa cemasnya aku. Haha...)
Duhai anak...sebaknya masa ni. Ummi lap air mata cepat-cepat sebab tak nak jiran-jiran katil sebelah kita nampak ummi menangis nanti. Dah kau kenapa mak budak pulak yg menangis. Anak kau rileks je tido. Hehehe...


Meddina hari ke-2

 


Start dari malam tadi paling seronok berlumba-lumba kitorang mak-mak di dalam wad tu menyusukan anak sebab taknak anak kena juandis. Nanti tak boleh balik cepat. Walaupun cuma sedikit kolustrum putih yg keluar, namun...tetap mengenyangkan Meddina sehingga ke pagi. Beratus kali cium pipi mungil Meddina sebab nak mengecapi bau syurga tu. Nanti Meddina dah besar mesti dah tak bau wangi macam dalam perut ni lagi kan sayang... Mesti ummi rinduuuuuu... Huaaa...





Alhamdulillah, petang tu juga dapat potong nama dan keluar wad. Ya Allah...tak sabarnya nak balik rumah. Maka, bermulalah sessi berpantang untuk kali ke-3 but this time more to special sebab dah ada teman baru. Yippiii!

Hari ke-4 nurse datang rumah untuk pantau dan check fizikal Meddina. Rupa-rupanya anak ummi ada juandis. Ya Allah...kenapalah semua ni berlaku nak. Tak sanggup ummi dengar even juandis is normal to newborn baby. Paling sedih sebab anak kita kena ambik darah everyday! Rasa mcm nak ganti je dengan tangan sendiri yg kena cucuk-cucuk tu. Bukan tangan anak kita!




See, boleh Nampak lagi kesan lebam dekat tangan Meddina. Hari ke4 dan ke5 kena ambil darah dekat klinik kesihatan je. Bacaan masih paras normal and still juandis. Tapi tak teruk sangatlah. Hari ke5, kena pergi hospital sebabnya hari Ahad klinik kesihatan mana bukak. Kau bayangkan pergi hospital sambil gendong anak dengan pakai long skirt tapi dekat dalam ada bengkung! Seksa tau nak berjalan dan duduk bagai. Pasrahhh...

 

 
Syukurrr, bacaan juandis Meddina menurun and tak perlu lagi ke klinik utk ambik darah. Syukurrr anak I tak meraung-raung lagi waktu doktor pelatih cucuk tangan anak kita sampai kita pun lap air mata tak tahan sebak, duduk dekat kerusi paling hujung. Syukurrr doa-doa kita Allah kabulkan. Cuma mata Meddina je yg problem sikit. Sentiasa berair hingga umur dia sebulan.




"Hi...saya dah pandai pegang botol susu sendiri. Saya nak berdikari. Saya taknak susahkan ummi." Alhamdulillah, selepas sebulan juga mata Meddina baik sepenuhnya. Caranya, kena massage dekat tepi batang hidung dia. Doktor kata normal untuk baby-baby newborn sebab saluran air mata dan hidung dia masih tersumbat.




Tangan comel yg Hanis selalu cium. Hihi...




Selfie time tidur pun boleyyy. Kata orang...melentur selfie biarlah dari rebungnya. Hahaha...sapelah yg ajar ni. Tapi...dialah penghibur semua orang dalam rumah tu dan dia jugalah yg buat semua orang kelam kabut dalam rumah tu. Hinggalah ke hari ini. Hiii...




Berusaha juga daku time ni bila sebelah tangan pangku anak dengan posisi menegak walaupun kepala my baby terlentok-lentok dan tangan sebelah lagi pegang handphone sambil ajak berselfieee. Rasanya ni gambar pertama Hanis dan Meddina berdua yg diambil sendiri. My sweet moment!




First time juga bawa Meddina jalan-jalan rasmikan stroller baru dia. Ekzaited tau kiteee padahal jalan-jalan dalam rumah je pun. Nak tolak pun takut-takut sambil pegang badan anak. Mana tau terjatuh ke, tayar tercabut ke, body patah ke. Haha...cemas sangat. Over pulak kite!




Posing manja...
Tak lekang pipi dia di bibir semua orang. Yelah lama dah tak ada baby dalam rumah tu. Adik Hanis yg last pun dah berusia 14 tahun masa ni.




Time tidur pun ummi kacau-kacau pakaikan headbandlah, posinglah, tukar bajulah. Haha...nasiblahhh.







Ha...yg ni jangan terkejut. Meddina versi hitam (cakap slow-slow cikit bab HITAM tu. Kiki...). Masa dalam pantang kulit Meddina memang berubah-rubah. Kejap nampak cerah, kejap nampak gelap. Maybe time ni dia tengah searching kulit mana yg sesuai untuk dia. And the lastlyyy jumpa juga. Hehehe...




Posisi paling selesa dia tidur. Atas badan ummi yg mengandung, melahir, menyusukan dan membesarkan dia...




First time celebrate birthday dengan kehadiran Meddina. Rasa eksaited semacam. Mcmlah ada tetamu VVIP yg hadir. Haha...




Tanpa ummi sedar...rupa-rupanya anak ummi dah semakin membesar. Semakin berisi dan montel. Alhamdulillah, rezeki Meddina nak breastfeeding sampai ke hari ini Allah izinkan. Tak sangka bekalan untuk dia sentiasa mencukupi. Terima kasih Allah di atas nikmat ini.





 

First time bawak Meddina keluar beli barang. Sampai je kedai baby tu, dia muntah-muntah. Dalam hati ni Allah je tau. Rupanya mabuk naik kereta anak ummi ni. Hahaha...




Plan nak bawa jalan-jalan ke Morib. Risau punya pasal, bawa juga tapi duduk tepi kereta je sambil hirup udara pantai. Huhu...


 
 
Selfie sambil buat mimic muka 'oh! tanjat gigirl' kena flash kamera mak! Hahaha...




First time bawa keluar pergi pasaraya. Hurm...jangan harap ummi nak fefeeeling gojes sambil window shopping. Simpan dan tanam jelah perasaan tu di lubuk hati yg paling dalam. Pasrahhh lagi.




First time kena suction sebab selsema dan hidung tersumbat. Meraung satu klinik. Janji taknak bawak lagi dah.


 
 
Hoyeh! mesti nak juga keluar ikut nenda dan atok jalan-jalan.
#ootd


 
 
Semakin berisi...


 
 
And my ever and the last big brutty...
 
 
p/s : Selamat ulangtahun kelahiran buah hati dan nyawa ummi untuk kali yg pertama. Kalau adapun segunung emas permata masih tak mampu menandingi kasih sayang dan cinta ummi buat Meddina. Setiap hari walau dimana pun perjalanan ummi, setiap nafas dan denyut nadi ni hanyalah untuk kamu duhai permata hati. Membesarlah dengan baik dan sempurna sayang. Jadi anak yg solehah, da'i serta hamba yg tak pernah lupa untuk menunaikan tanggungjawab kepada Allah s.w.t. Amin Ya Rabbal Alamin...
 
Love you so much!


***




...NEXT ENTRY...


 Thanks For Reading!