Isnin, 23 Disember 2013

Selesai Sudah Proses Berpantang


Assalammualaikum...

Yuhuuu! Alhamdulillah, selesai sudah proses berpantang selama 44hari untuk ummi Meddina dan Meddina. Expecially for ummilah sebab org berpantang ni kena melalui proses berurut, bertungku, berbengkung, mandi air suam, berpilis, berbedak herba, makan ubat, jamu n etc.

Tapi bila dah habis berpantang ni bukan bermakna boleh makan segala jenis makanan. Oh, no ye...sebab baby Meddina still full breastfeed. Takut nanti ape yg Hanis makan memudharatkan n boleh buat dia sakut perut ke, kembung perut ke...kan susah.

Alhamdulillah juga, Meddina semakin kuat menyusu, semakin bambam, dan semakin cerdik. Khamis lepas, last day berpantang dia dah tunjuk lagi satu akal cerdik dia. Bila org semua bercakap-cakap atau agah-agah dia, dia dah pandai menyahut seolah-seolah macam tau-tau je apa yg orang cakapkan. Erm...seronok tengok perkembangan Meddina dari hari ke hari.

Sekarang Meddina dah tak ada masalah berjaga malam lagi. Kalau nak tidur malam kita just peluk dan tepuk-tepuk vontot dia terus terlelap sampai ke pagi. Kalau terjaga nak minum susu pun sekali je. Lepas bf terus tidur balik macam biasa. Tak macam masa 2 minggu mula-mula dia lahir dulu, memang kerap berjaga malam dan susah nak tidur balik bila dah bf. Tapi sekarang dah ok dah. So, for new mommies yg ada masalah yg sama jangan risau ye. Sekejap je baby macam tu. Nanti lama-lama dia berubahlah. Mungkin dia masih lagi belajar nak sesuaikan diri dengan alam dunia dia yg baru sekarang. So, rutin jaga dan tidur dia masih tak betul lagi. 

Hoyyeh! Meddina. Lepas ni ummi boleh bawa Meddina melaram keluar pula. Kena biasakan dgn dunia luar. Takut nanti meraunggg je pula bila bawak keluar sebab jakun asyik duduk rumah je. N ummi pun kenalah try handle and servive sendiri macam mana nak bawa Meddina keluar dan manalah tau tiba-tiba dia menangis ke, meragam ke tak pun tiba-tiba dia nak menyusu dekat tengah-tengah orang ramai. Anyone boleh share tips tak? Hihi :)


Day 44 : 4.4kg dari 2.6kg masa lahir. Berkat susu ummi dan nawaitu nak full breastfeed semasa mengandungkan Meddina. Alhamdulillah, rezeki dia sentiasa ada. Seronok tengok anak semakin membesar dari hari ke hari makan dan minum hasil daripada apa yg dikeluarkan dari tubuh badan kita sendiri.


p/s : "Meddina, ummi tak pernah menjanjikan emas mahupun berlian buat bekalan kamu di dunia ini. Namun satu-satunya janji ummi dan abah adalah memastikan kamu mendapat bf secukupnya agar kamu dpt membesar dgn sihat dan sempurna.In Sha Allah selagi ada rezeki Meddina, selagi ummi termampu dan selagi ummi bernafas di dunia ini, ummi akan pastikan Meddina terus mendapat bf sehingga ke umur 6bulan, setahun dan seterusnya ke 2tahun. Itu hak kamu anak!"

Doakan untuk kami ye!



Jumaat, 13 Disember 2013

Pengalaman Bersalin (Part 2)


Assalammualaikum.


Ok, sambungan daripada entry yg lepas.

Lepas jumpa asben dekat shell tu, weols terus menuju ke Hospital Serdang. Lebih kurang pukul 1:00pg cam tulah. Sampai-sampai je terus ke bahagian kecemasan dan wad bersalin. Dekat kaunter pendaftaran tu ada sorang je kerani yg bertugas dekat situ. Boleh pulak time tu dia tengah on call dan buat-buat tak layan kita. Dahlah kita tengah risau ni sebab air ketuban dah banyak keluar. Hanis pun terus buat-buat mengerang kesakitan dekat depan kaunter tu. Baru cepat-cepat dia layan. Hohoho... (uols boleh try ye taktik ni even tak sakit sgt pon sebenaunyeee. Ngeee :p

Lepas isi borang dan serahkan segala dokumen (ic & buku pink), Hanis pun masuk ke bilik kecemasan untuk diperiksa. Sebelum tu sempat salam peluk cium mak dan suami minta diorang doakan semoga Hanis selamat dan semoga semuanya berjalan dgn baik dekat dalam tu nanti. Sedih sebenarnya time ni. Sayu je bawa diri dan baby dalam perut dgn segala keperluan (pakaian baby, kain batik & air zamzam) semasa melangkah pergi. Tak tahu apelah nasib Hanis selepas ni kat dalam tu.

Masa dekat dalam (monitor room), macam biasalah nurse akan ambil bacaan tekanan darah dan suruh kita ambil sample urine. Hakikatnya sample urine tu macam tak praktikal je untuk diambil. Sebabnya, terletak je dekat situ tak terusik langsung dan entah-entah sampai sekarang ada lagi. Dahlah nombor pada bekas urine pun dia tak minta. Macam mana diorang nak tau yg mana satu bekas urine kita kan? Ok, lupakan cerita bosan plus menyampah pasal urine tadi.

Lepas tu nurse tadi suruh Hanis baring dekat katil yg disedikan dalam monitor room tu. Ada lebih kurang 10-12katil kalau tak silap Hanis. Lama jugalah tunggu tapi nurse-nurse dan doktor dekat situ sibuk melayan pesakit-pesakit lain. Kita ni terbiar macam wujud tak wujud je. Sedih tau mak! Hahaha...

Dalam pukul 2:00pagi camtu lah seingat Hanis baru ada nurse datang pasang ctg dekat perut untuk monitor heartbeat baby. Itupun adalah sekejap. Nampaklah juga pesakit lain yg sama-sama daftar masuk tadi dah start sakit dan disorong ke labour room. Dengarlah juga nurse dan doktor kata dah buka 7cm. Ya Allah...cepatnya orang tu. Bilalah turn Hanis ni pula?

Tunggu punya tunggu, pukul 3:30pagi baru ada doktor yg datang untuk check bukaan jalan dengan membawa segala peralatan seperti glove, antiseptic, speculum (yg macam mulut itik tu) dan entah ape-ape barang lagilah. Siriusly, berdebar tau uols. Berdasarkan pengalamaan Hanis yg lalu dah dapat agak MESTI SAKIT!!!. Tapi yg check tu doktor perempuan muda lemah lembut lagi ( I think pelatih kot) dan seorang lagi doktor lelaki berbangsa cina. So, ko tadah ajelah ye sambil muka menahan malu :p
But, the result is agak mengecewakan bila dia kata tiada bukaan langsung. Masa tu rasa sedih jugalah sebab Hanis fikir sekurang-kurangnya adalah 3@4cm, tapi tak :(

 Doktor terangkan yg dia terpaksa tahan Hanis walaupun masatu wad dah penuh. If  dalam masa 12jam Hanis tak bersalin lagi dia akan masukkan antibiotic sebab taknak baby terkena jangkitan kuman. Yelah bila air ketuban dah pecah, bayi dekat dalam mudah terdedah dgn segala kotoran dan kuman. Kalau dalam masa 24jam tak bersalin juga baru diorang akan induce sebab taknak bayi lemas kat dalam (u know paksa???). Dalam hati ni jgnlah kena paksa sebab ada org kata kena induce tu lebih  sakit 10kali ganda daripada bersalin biasa. Kalau dah beranak biasa pun sakit, uols boleh bayangkan tak kesakitan tu didarab dgn 10kali lagi???

Kemudian nurse suruh Hanis salin baju wad dan baring dekat salah satu katil yg agak tersorok dari pandangan umum, nurse, doktor mahupun laluan staf-staf hospital yg lain. Motip? I'm not sure. But, oklah ada juga katil untuk Hanis baring-baring and relaks. Ahaks! Masa tu tak rasa sakit lagi. Tak pasti macam mana rasanya sakit nak beranak tu. Almaklumlah pengalaman pertama. Tak tau ape-ape lagi. Dalam pukul 4:00pagi Hanis keluar kejap ke lobi tempat ruangan menunggu ahli keluarga. Jumpa mak dan asben kejap untuk ambil apa-apa barang yg patut sebab semua yg Hanis pakai dah basah lencun dek air ketuban. Memang agak susahlah nak bergerak. Tapi ku gagahkan juga :)

Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya ribut di tengah hari. Hohoho. Dari pukul 5:30pagi dah start contraction 5 minit sekali. Hambik kau Hanis! Sakitnya Subhanallah. Hanya Allah yg Maha Mengetahui. Solute sangat dekat mak-mak yg berjaya mengharungi saat-saat contraction yg terlalu hebat ini berkali-kali. Memang tabik springlah dekat mereka! Tapi dalam sakit-sakit pun sempat lagi bermesej-mesej dgn suami, kawan-kawan dan bakal adik ipar Hanis. Semata-mata nak lupakan dan atasi betapa sakitnya contraction yg sedang Hanis alami. Terjerit-jeritlah juga berkali-kali...

"Nurse...doktor...tolong...sakit sangat nih!!!"

"Tolonglah nurse...doktor...cepatlah...saya sakit sangat ni!!!"

Hehehe...kalaulah boleh diulang kembali detik-detik itu dalam keadaan sedar, dah lama lari laju-laju menyorok dalam kotak. Malu kot terpekik terlolong minta tolongggg. Hahaha...

Pukul 7:00pagi Hanis minta izin doktor untuk keluar lagi berjumpa dengan suami yg setia menanti di ruangan menunggu. Masa tu sempatlah mengadu dan genggam tangan suami kuat-kuat. Sekurang-kurangnya rasa ringan sikit apa yg Hanis rasa. Menggigil-gigil tau uols! Bukaan time tu baru 1cm. Hanis try berdiri dan berjalan sambil dipimpin oleh suami. Kata orang bila berjalan boleh membantu  mempercepatkan lagi bukaan jalan. Tapi adalah dalam beberapa langkah. Memang tak larat dah. Lastly minta izin suami untuk masuk ke monitor room dan baring ke katil kembali.

Pukul 10:00pagi nurse dan doktor datang untuk check bukaan lagi. Itupun selepas Hanis panggil dan menjerit berkali-kali baru nak datang. Amat mengecewakan bukaan baru 3cm. Siriusly time tu rasa dah surrender sangat-sangat. Terfikir juga rasa nak ceasser  je memandangkan nak menghadapi contraction 5 minit sekali yang semakin lama semakin sakit sangat-sangat tu. Tiap kali contraction, tiap kali itulah rasa nak meraung, menjerit, memekik biar semua orang dengar, rasa dan alami. Bila nurse minta Hanis bersabar, katil pula yg menjadi mangsa tempat tangan ni menghentak-hentak! Hahaha...

Tak tahu nak meluahkan pada siapa dah masa tu, Hanis terus call mak yg berada di luar. Janji Allah itu pasti, doa seorang ibu tu sangat-sangat mustajab. Rasa macam suatu keajaiban yg berlaku berkat iringan doa seorang ibu yg melahirkan Hanis ke dunia ini. Miracle of mom's doa!





**Bersambung**




p/s : Teringat kata-kata semangat dari Kak Rose sewaktu Hanis bermesej-mesej dgn dia time sakit tu. "Sabar Hanis. Hanis kena kuat. Kata hari tu dah tak sabar nak tengok wajah anak kan? Hanis kena kuat ye demi anak. Yakin Hanis boleh lakukan secara normal." -Terima kasih Kak Rose. Hanis takkan lupa sampai bila-bila. Kata-kata inilah yg membuatkan Hanis sabar dan kuat menghadapi setiap dugaan dan cabaran demi melihat puteri hati Hanis :)



Ahad, 1 Disember 2013

Pengalaman Bersalin (Part 1)

 
Assalammualaikum w.b.t

 
"Masih terngiang-ngiang saat kali pertama mendengar suara tangisan Meddina di dalam labour room Selasa, 5hb Nov 2013 bersamaan dengan 1 Muharam 1435H tepat jam 11:40pagi yg lalu. Tiada perasaan lain yg lebih indah daripada perasaan terlalu bersyukur ke hadrat yg Maha Esa. Tiada ungkapan lain yg lebih istimewa untuk dilafazkan melaikan ucapan 'Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah'. Sehinggalah nurse yg menyambut kehadiran Meddina ke dunia ini meminta Hanis berselawat sambil meletakkan Meddina ke atas dada. Hati seakan tak percaya bahawa inilah wajah manis si penghuni rahim ini selama 39minggu 4hari. Indahnya ciptaan Illahi. Terlalu lengkap dan sempurna.
Meddina sayang...hilang segala kesakitan dan keperitan yg ummi alami seketika tadi. Lupa segala kepayahan, jerih perit, linangan air mata mahupun jeritan saat bertarung nyawa untuk melahirkan kamu ke alam ini. Terima kasih Allah di atas rahmat dan jalan hidupku yg Kau aturkan terlalu indah utk digambarkan"




* * *

Trowback siang Isnin, 4 Nov 2013

Tiap-tiap hari mesti tengok kalendar dekat hp. Motip? Mestilah counting days sambil usap-usap perut dan tanya pada baby, "Sayang, bila nak keluar ni? Keluarlah cepatttt. Ummi bosanlah tak ada kawan." Hihi...
Yg Hanis ingat petang akhir tahun tu mak kaitkan buah rambutan. Memang bayak sangatlah Hanis makan. Maybe lebih dari 30biji kot. Mak kata nanti dah beranak tak dapat nak makan dah. So, sekarang makanlah puas-puas. Yuhuuu!

Petang lepas solat asar tu Hanis sempat baca doa akhir tahun. Itupun sebab online dan ternampak post member2 dalam facebook. Kalau tak memang tak tahulah yg hari tu adalah hari terakhir dalam bulan Zulhijjah dan merupakan bulan terakhir dalam kalendar tahunan islam. Huehuehue. Teruk betul!

Start dari petang tu perasan juga yg baby dalam perut ni bergerak agresif semacam. Berbonggol-bonggol perut Hanis expecially sebelah kanan. Memang dia suka part of sebelah kanan perut ummi dia kot. Apa yg best sangat pun tak tahulah. Sampai rasa sakit-sakit dan pedih perut kite sebab terlalu meregang. Almaklumlah perut omak dia ni kecik je. Memang sekarang nampaklah pecah-pecah teruk kat sebelah kanan perut ni. Hehehe. Meddina...Meddina...


Malam tahun baru Isnin, 4 Nov 2013

Lepas solat Maghrib seperti kebiasaan Hanis menghabiskan bacaan Surah Maryam, Yusof dan Luqman. Kemudian sempat lagi baca doa awal tahun hijrah sambil-sambil berfacebook. Pukul 10:00mlm baru Hanis makan malam. Belumpun sempat nasi tu habis, (tinggal beberapa suap je lagi) tiba-tiba rasa nak terpopo sangat pulak. Hehehe. Tak senonoh kan? Terus berlari ke toilet. Masa tgh cuci-cuci tu Hanis macam terperasan something. Tapi malas lah nak pikir sangat. Terus cepat-cepat keluar dari toilet tu dgn perasaan biasa-biasa sahaja. Nak sambung makan balik macam dah tak seleralah pulak.

Malam sebelum tidur tu sempat lagi Hanis menghadap semangkuk rambutan. Makan banyak-banyak macam tau-tau pulak yg hari tu hari terakhir dapat makan rambutan (before bersalin dan berpantang). Lepas makan tu dalam pukul 11:30mlm, Hanis siap-siap ke toilet untuk buang air, bersihkan kaki tangan dan ambil wuduk untuk solat isyak sebelum tidur. Masuk je bilik, belumpun sempat pakai telekung tiba-tiba terdengar bunyi something dalam perut "duppp" macam bunyi kita patah-patahkan jari tu. Tapi kuatlah bunyi tu. Rasa macam peliklah pulak dan terus cakap dgn baby dalam perut "Sayang...apelah yg awak buat dalam perut ummi ni sampai bunyi macam tu sekali."

Dalam beberapa second je terasa panas mengalir air di bahagian bawah. Terkejut. Tengok macam basah sikit. Baru melangkah beberapa tapak mengalir lagi sampai menitik-nitik ke lantai. Hanis agak mungkin air ketuban dah pecah kot. Tarik nafas dalam-dalam dan cuba kawal perasaan. Nak kata takut tak juga. But, I can't describe my feel that time. Rasa biasa-biasa je. Rasa happy dan bersyukur sebab Allah tunaikan permintaan Hanis supaya tunjukkan tanda-tanda waktu dah nak bersalin. Alhamdulillah. Yeeaah! tak lama lagi dah nak bertemu dengan si jantung hati! Yippie! Masa yg ditunggu-tunggu tu tiba jua akhirnya!

Hanis terus jerit panggil mak. Mak masuk bilik dan tengok. Hanis memang dah tak boleh bergerak kemana-mana dah time tu. Bergerak sikit, mengalir lagi air ketuban keluar. Lastly, duduk perlahan-lahan atas kerusi dan lapik guna kain batik sambil minta tolong mak ambilkan baju, kain dan barang-barang lain untuk bersiap-siap ke hospital. Time tu asben tak ada. Dia dekat rumah weols di Seri Kembangan. Since dah start cuti dan menunggu hari utk bersalin  ni memang Hanis tinggal di rumah mak. Asben balik seminggu dua kali je. Hanis call asben dan minta dia tunggu dekat mana-mana je tempat yg berhampiran dgn Hospital Serdang. So, weols decide jumpa dekat shell area Seri Kembangan tu je.

Malam tu juga tepat jam 12:00 tghmlm 1 Muharam, Hanis bergerak ke Hospital Serdang ditemani oleh mak, abah dan adik Hanis, angah.



** Bersambung **


p/s : Okeh, Meddina dah sound sound ummi dia nak susu tu. Kena cepat-cepat out sebelum raungan hebat dia bergema satu rumah!!! Huhuhu...
Jumpa di Part 2 pula yer. Thanks sebab sudi baca cerita kite N sayang uols! *tetiba*
(bajet ada org bace letewww!)

Nak cium baby bayak-banyak kali. Bau syurga. Ok Bye!


Ahad, 17 November 2013

Akhirnya Terjawab Sebuah Persoalan

 
Assalammualaikum...

 
"Aku sering resah dan tertanya-tanya bilalah nak bersalin ni? Kenapa orang yg due lagi lewat dari aku dah bersalin dulu? Kenapa sepupu-sepupu yg mengandung seangkatan denganku dah bersalin sedangkan aku masih menanti hari yg tak pasti? Ape yg diorang rasa ye? Macam mana pengalaman diorang ye? Kenapa aku lambat sangat? Kenapa tak ada tanda-tanda langsung? Takkan aku nak tunggu sehingga overdue dan kena induce? Kenapa? Bila?
 
Aku selalu berdoa semoga Allah beri tarikh dan hari yg cantik-cantik untuk anakku lahir ke dunia ini. Selalu juga cakap dgn baby, "nak...lahirlah hari isnin ke...khamis ke...jumaat ke..." Hihi...
Di saat-saat akhir tu juga aku sempat berdoa semoga Allah tunjukkan tanda yg betul-betul sahih agar aku dapat pastikan saat-saat untuk melahirkan zuriat di dalam kandungan ku ini.
 
 
Syukur Alhamdulillah. Allah kabulkan 100% permintaanku. Tiada satu pun yg tertinggal. Semuanya cukup indah, cukup sempurna, cukup sifatnya. Maha Suci Allah."

 
Rupa-rupanya setiap keresahan dan persolan tu terjawab jua akhirnya...
 
 
Tanggal 5 November 2013 bersamaan dgn 1 Muharam 1435H, Hanis selamat melahirkan seorang puteri ke dunia ini. Nak hari yg cantik, Allah tunaikan permintaan Hanis dapat baby awal Muharam lagi. Nak minta Allah tunjukkan tanda-tanda bersalin, terus air ketuban pecah dgn sendirinya tepat jam 12:00a.m menjelang malam 1 Muharam tu. Nak susah-susah dahulu dan senang-senang kemudian pun Allah tunaikan. Memang semasa proses contraction yg sakit sangat tu rasa susah, sedih, kecewa. Tapi Allah gantikan dengan proses bersalin yg sangat senang, tak sakit, mudah dan cepat. Ya Allah tersangat-sangat indah kalau diingat-ingatkan kembali waktu itu. Rasa teringin nak tempuhi saat-saat tu sekali lagi dan lagi. Alhamdulillah. Seronok sesangat!


Terima kasih terutama sekali pada mak yg turut sama mendoakan supaya Hanis kuat, tidak putus asa dan mak jugalah yg mendoakan agar diringankan sedikit beban yg ditanggung, supaya dipermudahkan dan dipercepatkan segala urusan. Tanpa bantuan dan doa dari dia tak mungkin Hanis dapat harungi segala jerih perih sewaktu melahirkan si kecil yg di kandung selama 39minggu 4hari ini. Siriusly doa seorang ibu tu memang mustajab. Suami, dialah tempat Hanis mengadu. Turut sama-sama menggenggam tangan, merasai menggigilnya tubuh ini sewaktu mengharungi proses contraction yg terlalu hebat. Hanya Allah sahaja yg Maha Mengetahui. Begitu juga dgn abah dan adik-adik yg sedia menanti dengan tabah dan sabar di luar wad kecemasan. Kawan-kawan dan saudara mara yg sentiasa memberi moral support walau di mana jual kalian berada. Dan yg paling istimewa terima kasih Allah di atas segala nikmat dan syafaat yg kau limpahkan kepadaku. Syukur Alhamdulillah.

 
* * *


Selamat lahir ke dunia duhai anak ku Nur Meddina Myazahra Binti Mohamad Rizal. Semoga menjadi anak yg baik, solehah serta menjadi harapan dan kebanggaan ummi dan abah suatu hari nanti.


 
 Baru berapa hari ummi upload gambar Meddina dalam facebokk terus dapat 151 likes. Rating dia mengalahkan artis! >_<


p/s : Bila dah ada anak boleh dikatakan 95% dari masa 24jam sehari adalah masa untuk anak. Masa tidur pun dikorbankan untuk anak. Beronline, berfacebook dan berblog hanya tinggal sipi-sipi je. Tapi hati dan perasaan ni tak pernah lupa untuk berkongsi setiap detik-detik indah bersama pembaca blog tersayang (ada ke org nak baca? teheee >_<). InshaAllah Hanis akan update entry tentang pengalaman bersalin nanti ye. Tungguuu...



Jumaat, 1 November 2013

Menanti, menunggu, eh bila ni???

 
Assalammualaikum...
 
 
Yeah yeah 39 minggu sudah!
 
Yeah yeah last checkup sudah!
 
Yeah yeah bersedia sudah!
 
(dah kau kenapa nyanyi lagu pop yeah yeah time2 deepavali ni macam si Prabu?-mhi tv3)
 
 
Actually iols sedang menanti hari, waktu dan ketika. Kadang-kadang rasa excited, tapi kadang-kadang nervous pun ada juga. Hari-hari juga tanya dekat baby dalam perut "Bila anak ummi nak keluar ni?" "Best tau kat luar, segala macam benda ada. Baju pink, stuff, tilam empuk and satu almari ummi dah sediakan untuk awak okeh" sambil-sambil umpan dia hopefully cepat-cepatlah baby keluar. Hihi
 
Semalam last checkup dekat KKOL. Then nurse tu pun kata lepas ni saya dah tak bagi lagi tarikh temujanji tau. If 8 Nov ni awak tak bersalin juga terus jumpa doctor di KKBC. Huh! sampai mcm tu sekali? Means anak I selesa sgt lah duduk dalam perut ni? Hihi.
 
Tak sangka. Ingatkan dulu terbesalin awal n tak sempat nak mengharungi minggu-minggu terakhir (weeks 39 dan 40). Rupanya sempat lagi. Nak tunggu bulan November jugak ye sayang. Tak apelah, yg penting kamu sihat dan gembira dalam perut ni. Mesti dalam perut ummi sejuk sangat mcm ada aircond kan? Yelah, sebab hari-hari aku mkn aiskrim, ais dan makanan yg sejuk-sejuk bagai-balas dendam untuk time berpantang nanti. Ahaks!
 
Sekarang kerap sgt dia mengeras. Tapi Alhamdulillah, sebab kepala dia dah betul-betul dekat jalan keluar. Nurse pun dah tak boleh gerak-gerakkan baby lagi masa checkup smlm. Hopefully Hanis dapat deliver secara normal tanpa sebarang masalah n hopefully juga dua-dua selamat. Amin...
 
 
Inilah aktiviti bila tak ada kerja di rumah. Selain daripada berlari-lari main bola dgn anak-anak asuhan mak, adalah kerja merosakkan gambar sendiri secara tak berfaedah. Hihi...Nampak tak bulu mate palesu gedix iols. Hahaha!!!
 
p/s : Erm sedapnya makan macam-macam kt rumah mak ni :) Sebelum tu, hari-hari kita baca doa ni tau...
"Laaa ila Haillaa anta. Subhanaka inni kuntu Minazzoolimin..."

 


Isnin, 28 Oktober 2013

Precious Moment ~ Maternity Shoot...

 
Assalammualaikum...

 
Huhu...seperti yg dijanji-janjikan...jeng...jeng...jeng...
 
Alhamdulillah sempat jugak buat entry khas dan yg paling bermakna sepanjang mengandung ni. Maternity shoot. Ingatkan tak sempat nak buat sebab Isnin baru-baru ni (21 Oktober) Hanis terpaksa admit di wad kecemasan bersalin Hospital Serdang setengah hari sebab berlaku sedikit contraction. Asalnya nak jumpa doktor untuk check biasa-biasa je. Sekali, hambik kau siap kena drip sebotol air, monitor ctg baby and kena check bawah! Huh, sakitnya tak dapatlah dibayangkan. Taubat taknak pergi sana lagi kalau betul-betul tak rasa nak deliver lagi. Masa tu pun dah agak panik jugalah. Sambil-sambil otak ni ligat berfikir...

 "Eh, aku dah nak bersalin ke ni? Tapi macam tak rasa apa-apa pun".

"Tak bersedia lagilah rasanya. Barang-barang pun tak bawak. Due pun lama lagi kan???".

"Eh, janganlah nak paksa-paksa pula. Serius aku tak bersedia laa weyhhh!"
 
 
Haha...boleh pulak terfikir sampai ke situ kan? Alhamdulillah, maghrib tu juga boleh balik dgn happynye. Hoyehhh! Kesian dekat suami yg terpaksa menunggu lebih 4jam di luar tanpa khabar berita tentang isteri di dalam wad. Sedih tau...siap Hanis pesan dekat nurse-nurse di situ supaya info pada asben yg setia menunggu kat luar tu. Yelah, dahlah handphone dan semua barang-barang dekat dia. Boleh pula tak pasal-pasal Hanis kena tahan lama dekat dalam tu. Sebabnya doktor musykil dgn bacaan ctg baby Hanis. Ya Allah, risaunyalah hati ni tuhan sajelah yg tahu. Janganlah jadi apa-apa dekat anak dan Hanis. Masa tu dah terbayang macam-macam dah. Bukan terbayang KFC, Mekdi atau Pizza Hut ye. Aku tampar pulak kang! Terbayang yg kena paksa beranaklah, kena induce lah, tak pun kena admit satu malam. Oh tidakkk...
 
 
Erm...maybe baby pun tau yg ummi dia tak bersedia lagi nak deliver. Terus dia buat-buat baik dan bacaan ctg baby kembali normal selepas Hanis kena drip sebotol air. Syukur sangat-sangat. Sebelum balik, doktor scan dan baby berada dalam keadaan baik. Kepala pun dah berada pada position ke bawah. Semua normal. Pergerakan normal. Berat pun normal. Alhamdulillah...


 
* * *


 
Ok, berbalik pada cerita asal. Masa mula-mula pregnant dulu adalah terpikir nak buat shoot semasa mengandung. Yelah, anak pertama ni kan feel tu macam excited sikit. Kalau boleh semua benda tentang anak nak dibuatnya dan everythings nak look complete je. Persiapan baby tu jgn cakaplah, tinggal kereta posche dan rumah kondominium utk anak je tak beli lagi. Haha...over kau! Taklah gurau je. Tapi bila pikir-pikirkan kos nak panggil photographer yg makan duit ratus-ratus ringgit tu terus rasa 'oh, tak perlulah'. Membazir je. Duit tu buat beli stroller anak time lepas pantang nanti lagi bagus. Haha...

 
Tapi, dalam hati kecil kalau boleh nak buat juga! Mungkin inilah yg dinamakan rezeki anak, so tercapai jugaklah hajat dan cita-cita Hanis. Lagipun asben macam suka je. Dia tak delah menghalang atau excited 100%. Tapi sepanjang mengandung ni apa yg Hanis nak selagi baik dan berpatutan semua asben sokong. Tq my dear... :)


Ok fine, bercerita tentang photog kali ni Hanis guna khidmat bf adik Hanis je. Kebetulan dia ada camera dslr kan. So, rugilah kalau tak gunakan harta yg ada untuk kepentingan bersama. Hue..hue..hue.. Tq Shafiq, jasamu takkan ku lupa hingga bila-bila. Dipendekkan cerita jom kita layan gambar sambil Hanis story serba sedikit tentang entry ni ye. Nanti uols bosan pulak kalau asyik membebel je. Hihi (aku dah agak dah)
 
 
 
 
Photog kata macam iklan Samsung Galaxy S4. Nampak muka keceriaan ibu mengandung. Ada ke? Huhu...
 
 
Hanis pilih shoot untuk maternity kali ni dekat Taman Saujana Hijau, Putrajaya. Taman ni terletak di Presint 11. Sebenarnya Hanis sendiri pun tak pernah sampai lagi ke sini. Kira ni 1st time lah juga. Tu yg excited sgt sampai kembang-kembang idung itew time shoot walaupun sebenarnya diri ni dah tak berapa larat nak panjat bukit bukau kat atas tu uols. Huh!
 
 
 
 
Buat shoot yg simple-simple jelah kan. Janji ada sebagai kenang-kenangan. Nanti boleh tunjuk dekat anak sweet moment masa dia dalam tummy ummi dia. Almaklumlah, lagipun mak dan bapak dia baru nak berjinak-jinak dalam dunia modelling ni. Sorang model berperut muncit dan sorang lagi model.....terrrttt...treeettt. Hahaha.
 
 
 
 
Suka tau dengan pic ni. Sebab Nampak real je. Pandai pulak ballons tu pun sama-sama berposing. Menurut perintah tuan nampak gayanya. Hehehe...
 
Actually plan nak datang sini pagi-pagi. Dah janji dan set time dengan semua yg terlibat dalam pukul 8:00pg tu sepatutnya dah ada dekat sini. Lagipun berphotoshoot waktu pagi ni best sikit. Cuaca pun best dan tak panas. Tapi paham-pahamlah bila dah hari cuti kan. Pagi diorang tu sekitar jam 10:00pg hingga 11:00pg. Matahari pun dah terik. Cover-cover jugaklah tersenyum manis depan kamera walaupun dalam hati dah sehangat membara ni melawan cahaya matahari. Huh!
 
 
 
 
 Sepintas lalu...
 
Masa awal-awal dulu (masa tengah mabuk morning sickness tu) adalah plan sorang-sorang konon-konon nak buat maternity shoot dekat tepi pantai. Siap nak booked Hotel Grand Lexis dekat Port Dickson tu sambil-sambil bolehlah pergi bercuti dan buat second honeymoon sekali dgn hubby. Tapi bila fikir-fikir asben susah sangat nak cuti dan Hanis pun malas la nak ganggu urusan kerja dia pula. So...terpaksalah lupakan saje hajat tu.
 
Second choice pula plan nak buat shoot tepi pantai juga. Asal aku suka sgt tepi pantai erk??? Ala-ala pokok bakau tepi pantai lah konon dekat area-area Pantai Klanang tu. Tapi asben tak bagi lah pula. Hanis pun ada juga terpikir macam tak sesuai je untuk ibu-ibu pregnant pergi ke tempat-tempat hutan cam tu. Taknak lah nanti berlaku apa-apa perkara yg tak diingini pula. Bukanlah kita nak percaya 100%. Tapi better mencegah daripada mengubati kan?
 
So, lastly decide je buat shoot di taman ni. Lagipun dekat dgn rumah, ramai orang dan selamat sebab ada security guard dan facilities di sini pun lengkap such as toilet dan kawasan rehat.
 
 
 
 
"Baby...awak tengah buat ape dalam perut Ummi tu?" abah kata awak dah makin besar. Huhu...
 
 
 
 
 Abah+baby+ummi = our complete family :) In Sha Allah.
 
 
 
 
Besar harapan weols tau uols. Semoga zuriat yg bakal lahir nanti menjadi khalifah Allah yg soleh dan solehah. Amin...
 
 


 
 
 
 
Smile!!!
 
 
 
 
 3 pic dekat atas ni guna props gambar details scan masa baby 21weeks hari tu. Ingat nak gantung pic tu satu persatu dekat pokok ke, kayu ke, pagar ke, guna sepit kayu macam gambar-gambar maternity shoot yg biasa orang lain buat tu. Tapi rasa macam sayanglah pula nak potong dan ceraikan satu persatu. So, Hanis pegang je macam dalam gambar-gambar di atas. Nampak lain daripada yg lain kan? Ok lah daripada tak ada langsung. Hihi.
 
Kalau ada gambar scan 4D lagi bagus n lebih clear sebab boleh nampak muka dan bentuk badan baby yg lebih real. Tapi sayangnya weols tak buatpun scan 4D. Bukan tak buat langsung tau masa 30weeks hari tu. Tapi baby taknak beri kerjasama. Malu sangat sampai habis semua bahagian dia tutup. Huhu...alahai anak ummi. Sabar ajelah kamu ni...
 
 
 
 
Hahaha...yg ni part paling kuat sekali aku verangan. Nak tergelak-gelak pun ada semasa buat pose ni. Gigih tau Hanis bawak statoskop sebagai props. Konon-konon incik abang tengah dengar heartbeat baby lah dalam perut tu. Tak pun tengah pantau pergerakan baby. Hakikatnya tak dengar satu hape pun. Nasib baik aku tak pinjam mesin scanner dekat hospital sebagai props. Agak over perangai kau Hanis...hahaha...
 
 
 
 
Luvely mom and dad to be :) 
 
 
 Ok, now time ni Hanis terpaksa pose and jadi model sorang-sorang lah pulak. Asben terpaksa balik dulu sebab nak masuk kerja dah time tu. Even hari Ahad??? Oh, dah biasa dah. Ngeh...ngeh...
 
 
 
 
 

Ok, nak cerita sedikit tentang props ballons yg hanis guna dalam pic-pic ni ye. Memang dari awal-awal lagi Hanis dah plan dan excited sangat nak guna helium gas ballons sebagai props. Sebab nampak cam sweet-sweet kan? Macam gula-gula getah adalah. Hihi. So dgn gigihnya Hanis pun menggoogle lah kat mana nak dapatkan helium gas ballons ni. Lastly terjumpa juga satu kedai aksesori party yg menjual helium gas ballons ni yg terletak di Kajang. So, minta adik Hanis (Adah) tolong survey dan belikan siap-siap sehari sebelum tarikh photoshoot tu. Agak lecehlah sebab ballons ni cuma boleh bertahan selama 2hari je. Itupun siap ada treatment lagi. Haha...kau ingat muka je ada treatment2 bagai???

 So, pada yg memerlukan helium gas ballons ni boleh cari di sini yer (harga pun boleh tahan. So sediakan duit uols banyak-banyak ok. Hihi...)

GLOWING PARTY HOUSE

 
 
 
Semangat tau hamba bawak segala jenis props termasuklah dress, rompers, pants, botol susu dan teddybear yg asben hadiahkan masa zaman muda-muda belia dulu. Hikhikhik...
 
 
 
 
Wif sock baby yg cinonet >_<
 
 
 
 
Ok, yg dua orang ni bukan props tau. Terjumpa tepi jalan tadi. Hehehe...taklah gurau je. Sebenarnya Hanis tak shoot berdua je dengan asben. Adik Hanis dan bakal adik ipar ni pun buat photoshoot untuk pra wedding diorang juga di sini. Weols decide nak shoot sekali guna khidmat photog yg sama. Dah alang-alang ada geng kan tu yg janji sama-sama tu. Bestkan couple zaman sekarang. Siap ada pra wedding shoot lagi. Theyols ni pilih tema zaman persekolahan. Tapi yg ni versi di taman bunga. Kiranya diorang ni macam budak-budak sekolah yg nakal tu. Ponteng sekolah dan pergi dating berdua-duaan di taman bunga gitu. Jap lagi mesti pak guard datang dok halau diorang. Haip! biasa lagi dia!
 
 Huhu...jgn mareee... :)
 
 
 
 
Lastly...yg ni pic Hanis versi tembam. Bukan senang tau nak dapat muka tembam boolat cam gini. Huhuhu...

 

 
 
Ok, tamat hingga di sini. Bye bye...kita dah penat. Baby dah mengeras sebab lapar. Kaki pun dah cramp. Balik dulu lah yer...
 
 
Last but not least
 
...
 
 
 1.2.3
 
Our precious moment ~ maternity shoot 20.10.13
 
 
 p/s : Alhamdulillah semua yg Hanis hajat dan nak buat time during pregnentcy ni dah tercapai juga akhirnya. Now dah 38minggu usia kandungan. Tinggal tunggu hari, masa dan ketika je untuk baby keluar. Perasaan tu tak tahulah nerverse ke excited ke. Dah bercampur aduk dah. Yg penting semoga semuanya berjalan dgn lancar, selamat dan dipermudahkan oleh Allah s.w.t. Amin...
 
 
Guys...doakan untuk Hanis dan anak nanti ye. Thanks n sayang korang sangat-sangat :)
 
 
* * *
 


Ahad, 20 Oktober 2013

Hai Hai Hai...

 
Assalammualaikum...
 
Nanti kata tak adil pulak. Eh tetiba >_<
Update dekat fb tapi blog diabaikan. So, biar sama-sama adil dan saksama. Hehehe...
(Ni, kisah petang tadi. Ngeh...ngeh...)
 Nanti cerita kemudianlah yer. Harap-harap sempat buat cerita ni sebelum ada cerita yg lebih GEMPAK!!!

...
 
Nah, sebiji!

 
 
 
Treser...will be update soon.
 
*Eh, rasanya macam banyak je lagi entry yg tak berhapdet. Kuikuikui :p
(sedar pong! panggg...)
 
 


Sabtu, 12 Oktober 2013

Tersalah Kira Due Date?

 
Assalammualaikum...
 
 
Huhuhu...orang lain dah lena dibuai mimpi indah. Hanis pulak dok sibuk menaip entry baru. Just teringat tentang maternity checkup smlm (10 Okt 2013) di KKBC. Selalunya kiraan nurse KK memang macam lebih seminggu. Theyols akan ikut due date guna kiraan carta manual yg bulat tu. Tapi Hanis pula ikut kiraan scan. Rasa nak lambat aje suh baby kuar. Hihihi...Sebab dah lebih 4 kali scan mesti dapat result yg due date Hanis is 14 Nov 2013. So, memang ikut due tu jelah. Kalau orang tanya pun Hanis akan bagi tarikh tu.

 
Al kisah, maka tersebutlah kisah (hehehe) masa checkup smlm nurse kata Hanis dah 36weeks. Bermaksud usia kandungan skrg dah 9bulan lah. Ye ke idok? Hanis pun just angguk-angguk je bila nurse cakap. Tapi dalam hati khamis dpn (17 Okt 2013) kan baru cukup 36 minggu. Then, mulut ni sajelah tanya sebab nak kan kepastian.

 
"Nurse, sebenarnya due date saya ni berapa hb erk?" (nak keluar jugak bahasa Johorean erk? hihihi)

 
Nurse kata knp? And then, Hanis terangkanlah kalau ikut kiraan manual 8 Nov 2013. Tapi kalau ikut scan 14 Nov 2013. Yg mana satu nak ikut ni??? Nurse suruh ikut yg kiraan manual diorang. Means due date sebenar 8 Nov 2013 ni lah.

 
La...tak sangka, dah 9 bulan rupanya usia anak dlm kandungan ni. Patutlah Ummi dia semakin sarat dan letih. Hohoho... Semalam juga first time dapat bacaan hb paling tinggi iaitu 11.6mg. Syukur sangat-sangat mayb akibat drpd pengambilan makanan yg mengandungi tinggi zat besi secara konsisten kot. Hanis paksa juga mkn kerang 2 hari sekali, minum jus buah-buahan, makan oren sunkis setiap kali lepas makan dan sehari sebelum checkup sibuk mencari hati ayam and Hanis paksa makan banyak-banyak walaupun susah nak telan sebenarnya. Semuanya demi anak... (touching)

 
Masa pembantu makmal tulis keputusan hb guna pen hitam pun Hanis dah tersenyum keriangan dan dapat agak result hb cantik kali ni. Tak sangka pula naik mendadak dari bacaan sebelum ni. Ingatkan just cukup-cukup makan je. Bila tengok bacaan paling tinggi dari result-result sebelum ni terus rasa sebak dan bergenang air mata. Ntah apa-apa ntah. Itupun nak sedih-sedih bagai. Memang org mengandung ni sensetif sangat kot. Hehehe. Kesat air mata masa nak hantar balik kad ke klinik rawatan.

 
So, harap-harap sempat lagi buat paling tak pun last checkup 24hb ni. Nurse kata 38 weeks nanti boleh scan sekali lagi. Itupun kalau Hanis tak bersalin lagilah. Act, rindu sangat nak tengok anak dalam perut walaupun cuma nampak gambaran hitam dan putih je. Tak sabar nak tau berat dia sekarang. Harap-harap dah makin bersemangatlah anak Ummi ni ye. "Adik...kuat ye. Happy-happy dan sihat-sihat je tau. Tak lama lagi kita nak jumpa dah. Love you so much!"
 
 
 
...
 

 
 
 
p/s : Maaf, Hanis tak berniat nak menunjuk-nunjuk. Just ingin berkongsi sesuatu yg INDAH.
 
 
Thanks For Reading
Salam Sayang
 
...


 


Selasa, 8 Oktober 2013

Preparation For New Baby And Happy 3rd Trimister


Assalammualaikum. w.b.t



 
Yuhuuu...lamanya tak update blog. Rindu pulak nak membebel di blog sendiri. Hehehe... Banyak sangat perkara nak cerita dan share dgn uols semua. Tapi tak tau nak start dari mana. Actually jadual weekend sekarang memang busy je memanjang. Mayb selagi belum bersalin, ada ajelah aktiviti yg nak dibuat setiap minggu. Nak pergi situlah, sinilah, nak buat itulah, inilah. Kalau duduk rumah pun otak ni ligat je mencari idea nak buat apa expecially untuk baby tersayang. Hehehe...

First sekali nak cerita tentang persediaan dan segala kelengkapan untuk anak di dalam kandungan. Syukur Alhamdulillah...start dari 26weeks lagi Hanis dah mula memborong barangan kelengkapan bayi sedikit demi sedikit. Dan tak sampai masa sebulan dah complete keseluruhannya walaupun tak almost 100%, tapi kalau nak dikira dalam 95% tu dah readylah. Start dari pakaian, bantal, tilam, set mandian, breast pump, botol susu, sampaikan beg dan keperluan bayi untuk ke hospital pun Hanis dah preapare dalam kereta siap-siap. Almost ready! Tinggal tunggu anak keluar je. Hehehe...

Teringat masa mula-mula beli baju anak dulu. Masa tu kebetulan Hanis pergi ke Jualan Aidilfitri di Perbadanan Putrajaya. Bulan puasa tau. Gigih minta adik hantarkan dan pergi dgn bakal adik ipar. Mula-mula pegang-pegang je baju-baju baby dekat situ. Tak decide langsung nak beli sebab masa tu pun usia kandungan baru mencecah 6 bulan setengah. Takut mak dan asben marah pulak.
Lagipun theyols kata bila dah masuk 7 atau 8 bulan nanti baru beli. Yg penting sediakan aje duitnye. Yes, rezeki anak tu memang ada. Memang Hanis dah simpan duit awal-awal.


Masa pegang-pegang baju di booth baby tu Hanis borak-borak dengan sorang akak ni, sama-sama pembeli dekat situ. Nampak excited sangat akak tu pilih baju anak dia. Dia borong banyak baju dan seluar buat basahan jenis yg lubang-lubang tu. Hanis pun tanyalah "murah ke ni kak?". Akak tu pu jawab "Murah...". Then, start weols borak-borak. Akak tu tanya dah berapa bulan kandungan Hanis skrg dan dia kata time-time cam ni dah boleh start beli barang-barang baby dah. Sebab kalau perut dah besar sangat nanti tak larat dah nak berjalan. Oooo...betul jugak kan?

So, bila dah dapat support dari akak tu Hanis pun terus pilih-pilih baju dekat situ. Dapatlah sepasang baju l/s newborn baby, seluar, 2 helai topi, sepasang mitten dan botties. Excited sangat sampai pilih semuanya sedondon. Masa ni first time beli baju baby. Perasaan tu macam tak percaya, eh eh dah nak ada anak rupanya aku. Rasa terharu, excited, gembira, sedih semua ada. Hek eleh, beli baju baby pun aku nak sedih-sedih, dah kenapa??? Perasaan mak-mak sangat. Hahaha...

Balik rumah cerita dekat asben dan mak. Takut-takut juga mula-mula tu. Takut diorg marah. Rupanya mak dan asben tak kisah. Theyols bagi green light! Yuhuuu!!! Hehehe...since dari tu teruslah memborong barang baby je bila keluar. Siriusly, shopping barang baby ni aura dia semacam sikit. Even barang tu dah ada pun still nak beli dan beli lagi. Sebab comel-comel dan kiut sgt. And now, sampai terlebih-lebih pulak dari jangkaan. Hehehe... So, bila dikumpul-kumpul semuanya dapatlah banyak ni...

Kantoi dah warna pink paling banyak dalam pic. Rasa-rasanya uols pun dah boleh teka gander baby kan?


Dengan sukarelanya Hanis introduce serba sedikit tentang barangan baby yg Hanis beli ni dekat mana untuk information uols ye. Hehe...


Antara barang-barang yg penting untuk menyambut ahli baru dalam family. Tapi ada juga yg tak berapa penting sgt, just suka-suka beli sebab omey sgt itew nengok. Huehue...


Baju long/short sleeve, seluar long/short, :
Beli banyak tempat antaranya Parkson Alamanda, Mydin, Aeon dan pasaraya-pasaraya lain.
Patutnya 10 pasang dah cukup. Tapi Hanis terbeli sampai 22 pasang. Biasalah dpt mak yg rambang mata dan boros. Heee...

Rompers, lengging&busha :
Beli masa pergi shopping barang baby dgn keluarga mertua di Mydin USJ. Ada satu kedai baju baby dekat situ, Littlecutie. Terus borong sampai 6 helai sebab murah-murah.

Mitten&botties :
Sama juga dengan baju. Beli di Parkson Alamanda, Mydin, Aeon dan pasaraya-parsaraya lain. Hanis beli ikut warna dan corak baju baby. Saje nak baby pakai sedondon nanti. Heee...

3D sock :
Beli banyak tempat. Ada dekat One Baby World, Parents And Kids Expo, Mydin dan ada juga dekat uptown. Asal jumpa yg cantik-cantik je terus rembat. Hehe...

Botol susu :
Hanis memang prefer nak guna brand Avent. Kebetulan masa di Alamanda ada promotion untuk new set. Terus rembat 2 botol.

Breast pump, cooler bag, ice pack :
Beli di One Baby World Shah Alam. Untuk breast pump pun Hanis beli brand Avent yg manual. Itupun atas serveyer pada kawan-kawan yg dah banyak pengalaman. Masa ni ada promotion dapat free give botol susu avent new brand. Dalam set breast pump tu pun memang dah ada satu lagi botol susu. So, totally Hanis dah ada 4 botol susu. Maybe, bila dah consider nak bagi anak bf secara ekskusif nanti boleh la beli brand Medela fs pulak kan? Kena tengok dulu keupayaan diri, taknak membazir plak nanti beli yg mahal-mahal terus. Cooler bag dan ice pack tu pun Hanis beli siap-siap senang nak guna utk simpan ebm bila keluar atau dah kerja nanti.

Breast pad :
Beli brand Avent di Aeon Equine, Seri Kembangan.

Pencuci pakaian kanak-kanak :
Beli dekat Cosway. Lembut dan wangi :)

Diapers :
Beli yg newborn. Total dah ada dekat 100keping. Takpe, baby baru lahir memang kuat popo dan pipie kan?

Bantal peluk/kepala :
Kakak ipar bagi sebab anak dia punya yg dulu elok lagi. Jimat, tak payah beli dah. Hanis just tempah sarung baru je di fb Amirah Najwa Sharifuddin. Cantik tau.

Headband baby :
Haa...yg ni memang Hanis gatal-gatal tangan dok beli online di Oh Baby Girl Boutique. Sebab cantik-cantik dan headband paling murah yg pernah Hanis jumpa di abad ini. Belum confirm gender baby pun dah beli. Nasib lahai anak kalau yg keluar boboboi. Simpan utk adik kamu pula nanti ye. Erk??? Hahaha...

 
*Yg tiada dalam gambar*
 
Baby tube :
My mom sponser. Beli dekat kedai je. Lebih murah dan cantik.
 
Barangan penjagaan baby :
Brand Anakku. Asben belikan di Parkson Alamanda. Tapi Hanis decide nak beli brand Buds juga nanti sebab ia bahan organic dan tiada peraben.
 
Diapers bag, breastfeed pillow, tuala mandi :
Hanis beli di Parents And Kids Expo, Klcc tempoh hari. Sebelum ni pun dah beli 2 helai towel brand pureen juga di Mydin USJ.


* * *


Bila dah masuk 3rd trimester ni Hanis mmg aktif dan banyak berjalan. Semangat nak keluar tu berkobar-kobar mcm org sihat je padahal bila dah terlebih aktif sikit mulalah sakit kaki lah, sakit pingganglah, sakit pada bekas operate lamalah dan bermacam-macam lagi penyakit timbul. Kadang-kadang mak dan asben bising kalau Hanis tak rehat langsung. Duduk rumah pun ada je perkara yg nak dibuat. Nak berkemas rumahlah, nak basuh toiletlah, nak menvakum habuklah, siap hari tu memanjat-manjat lagi sebab nak tukar langsir. Tak pasal-pasal dapat pakej kena marah dgn asben. Terus dia hantar bercuti ke rumah mak every weeks. Hahaha...padan muka aku!

Even asben tak ada time weekend pun Hanis tetap ajak mak, abah atau adik beradik keluar. Sejak pregnant memang tak berani dah nak drive sendiri. Tapi asben kata bila dah lepas pantang nanti Hanis kena belajar balik bawak kereta sendiri. Huhuhu...sekarang seronok laa pergi mana-mana je ada driver tolong bawakkan.

Org kata bila dah last-last during pregnantcy ni mmg kena banyak berjalan dan bergerak aktifkan? Supaya senang nak bersalin nanti. Harap-harap mcm tulah. Semoga Allah mempermudahkan segalanya nanti. Amin... So, nak tunjuk sedikit sorotan aktiviti-aktiviti Hanis spnjg 3rd trimester ni.


Sopping baju n barang baby di Mydin USJ. Mak mertua belanja. Huhu..Thanks mak...

25 Ogos 2013
Sempat lagi attend wedding bff dan ke One Baby World Shah Alam.

1 Sept 2013
Going to Parents And Kids Expo KLCC

21 Sept 2013
Jalan-jalan ke Mines Shopping Center sambil-sambil window shopping barangan baby lagi :)

Dua minggu berturut-turut ke Ikea Damansara. Nak tau kiteorg cari apa dekat sini, In Sha Allah Hanis update kemudian k.

Dada...salam sayang.


* * *


p/s : Now 36weeks my journey pregnantcy . Oh, seakan tak percaya dah 9 bulan kendong budak comel dalam perut ni. "Terima kasih anak kerana sudi menjadi peneman setia Ummi selama kamu berada di dalam rahim ini. Alhamdulillah, perjalanan hidup yg terlalu indah. Walaupun terasa agak sukar sekarang, terasa sakit, terasa tak selesa, terasa semakin XXL (hehehe...) namun semua tu hilang bila tau yg kamu semakin membesar, sihat dan bergerak aktif di dalam tu. Tinggal beberapa minggu je lagi utk kita bertemu. Tak sabar Ummi dan Abah nak say 'Assalammualaikum' yg pertama buatmu duhai permata hati..."


dan yg paling penting sekali...


TERIMA KASIH ALLAH
(touching)

...
 

Khamis, 19 September 2013

Parents N Kids Expo 2013

 
Assalammualaikum w.b.t
 
 
Saje je nak berkongsi sedikit cerita tentang Parents And Kids Expo yg Hanis pergi pada 1 September 2013 tempoh hari. Mesti korang semua bosankan asyik-asyik cerita pasal maternity dan baby je. Huhuhu. Nak buat cam mana dah memang symptom org mengandung. Dah kau kenapa...? Hehehe...
 
 
Sebenarnya Parents And Kids Expo ni berlangsung di KLCC selama 3 hari bermula dari 30 Ogos sehinggalah 1 September 2013. Tapi Hanis sempat pergi pada hari-hari terakhir sahaja. Itupun sebab sebelum ni memang tak pernah lagi ke mana-mana expo baby dan tak ada lagi pengalaman shopping barangan baby di expo. Kalau tak, jgn haraplah Hanis nak ke KLCC tu saje-saje, lagi-lagi time tengah sarat ni. Sebelum ni kebanyakkannya shopping baju dan barangan baby di shopping complex dan kedai baby je. For example macam di Parkson, Aeon, Anakku, Mydin dan One Baby Word. Orang kata dekat expo ni lebih murah berbanding beli di kedai ataupun shopping complex. So, Hanis pun checklah kat internet dan terjumpalah Parents And Kids Expo ni. Save date awal-awal dan decide nak pergi juga sambil-sambil shopping keperluan baby yg masih tak cukup lagi.
 

 
Tibanya hari yg ditunggu-tunggu...
 

 
Alhamdulillah, sampai juga akhirnya walaupun penat dan senak perut kite berjalan mencari tempat expo ni (Hall 5 dan 6). Nasib baik ada kaunter pertanyaan. Memang sangat-sangat penting okeh diorang ni. Lupa pula nak bagi tau masa tu Hanis pergi dengan Mak, Abah dan Timah je. Asben mcm biasalah kena kerja. Tapi dia memang galakkan Hanis pergi. Kalau asben ada mesti lagi best sebab nampak mcm dia yg lebih excited dari Hanis. Hihuhihu...
 
 
So, di sini Hanis attach sikit beberapa keeping gambar yg sempat Hanis ambil untuk gambarkan keadaan di sana k. Masa di pintu masuk Hall ni kitorang dapat free give sample pembersih botol susu baby dan pencuci sayur-sayuran. Dapat banyak pula tu. So, kumpul-kumpul yg mak dan abah dapat sekali adalah dlm 10 botol kesemuanya. Hahaha...happy sesangat!!!
 

Tengok gambar ni pun dah tau siapa yg lebih excited kan? Huhuhu...
 

Masa mula-mula masuk tu teruja sangat-sangat tengok both-both yg penuh dgn barangan baby. Almaklumlah, time-time sekarang ni memang dah tak pikir barang-barang lain dah. Asyik nak cari n shopping barangan baby je. Oh, macam ni rupanya perasaan ibu-ibu yg dah ada anak ye. Tak kisah kita tak beli baju baru atau tak dapat barangan keperluan sendiri. Yg penting semua untuk anak ada. Alhamdulillah, Allah dah kurniakan symptom tu pada Hanis. Hehehe. Dah kau kenapa lagi?


Banyak juga both-both dari jenama terkenal seperti Pureen, Sustagen, Cheetah, Jimbo Jungle, Sunperry Kids, Gymboree, CCM dan bermacam-macam lagi. Tapi yg paling best bila tengok gelagat kanak-kanak yg tengah berphotoshoot dekat sini. Macam-macam gaya mengalahkan American Next Tops Model. Tak sabar nak tunggu baby keluar dan pergi bawa berphotoshoot jugak! Hihihi...Eh eh over pulak mak kau ni.


Act, harga barang-barang dekat expo ni memang boleh tahan murah dari harga asal. Macam brestfeed pillow yg Hanis grab dekat sini jenama Bamble Bee kalau dekat kedai biasanya RM99 tapi dekat expo ni Hanis dapat just RM60 je. Murah kan? Lepas tu banyak gile baju dan rompers comel-comel yg harganya serendah RM5 je membuatkan daku meroyan sekejap. Hahaha...mana nak dapat kalau kat tempat lain. Tapi Hanis tak beli banyak pun. Sebab sebelum ni dah ada 6 helai rompers for my little baby. So, Hanis beli 2 helai je buat kenang-kenangan. Lagipun rompers baby newborn bukan boleh pakai lama sangat kan. Ikutkan hati nak beli lagi 10 helai tu. Hehehe...


So, dekat expo ni dapatlah Hanis completekan kesemua barangan baby yg tak complete lagi sebelum ni. Alhamdulillah dapat beli bressfeed pillow, diapers bag, sehelai towel baby (buat tambahan yg sedia ada), dan 2 helai rompers. Next week tu Hanis balik rumah mak di Banting n start mendobi semua pakaian baby. Sebab dah 30weeks plus plus ni sepatutnya memang dah kena standby beg dan keperluan baby dalam kereta. Takut-takut terbesalin awal pula nanti. Taklah kelam kabut dibuatnya. Harap-harap baby keluar ikut due. Bukan apa...ummi tak sanggup tengok baby lahir dalam keadaan tak sihat nanti.


Guys, doakan kitorang selamat dan sempurna semuanya ok.
 Salam sayang...


 

I'am now 32weeks already. Happy mom to be!

 


Jumaat, 6 September 2013

Buku Merah Jambu Idaman Hati

 
Assalamualaikum...

 
Syukur Alhamdulillah. Walaupun usia kandungan sekarang dah 30minggu, namun Hanis tetap ingat lagi saat kali pertama buat buku pink kira-kira 5 bulan yg lalu (buku yg wajib ada bg setiap preggy mommy). Act, banyak peristiwa manis dan kelakar yg tak dapat Hanis lupakan sampai sekarang. Kalau diingat-ingatkan balik boleh bikin tersenyum sorang-sorang maa.  Ayat tetap nak KL Gangter 2 kan??? Huhuhu...


* * *

**Buku pink memang idaman hati sejak awal-awal kahwin dulu. Namun terpaksa akur dgn ketentuan Illahi. Dia lebih mengetahui bila Hanis memerlukannya. N now, Alhamdulillah, Allah dah perkenankan doa-doa Hanis selama ini utk memiliki buku pink yg selama ini diidam-idamkan oleh setiap insan bergelar isteri.

* * *


My first pinky baby book. Witweee!
 
 
Hanis start buat buku pink masa usia kandungan lebih kurang 11minggu. Masa tu pun tengah bercuti pnjg selama 3bulan disebabkan alahan dan morning sickness yg teruk. So, memang time tu asben hantar Hanis bercuti ke rumah family di Banting. Sejak awal lagi weols suami isteri dah decide nak checkup baby di Klinik Kerajaan sebab lebih senang, murah dan complete (berdasarkan pengalaman pernah checkup di ke dua-dua tempat-swasta dan gov). Asalnya nak start buat buku pink tu bila usia kandungan dah mencecah 12minggu ke atas (selepas usia kandungan 3 bulan). Tapi ramai yg suggest supaya pergi awalpun lagi bagus. Jadi, 19hb April tu adalah first date Hanis ke Klinik Kesihatan Olak Lempit untuk buat buku pink dan checkup my little baby.

 
 Klinik Kesihatan tu sebenarnya dekat je dgn rumah. so, Hanis minta mak dan abah hantarkan sebab masa tu asben tengah kerja. Sampai di sana lebih kurang dalam pukul 10:30pg. Tak ada orang langsungpun kecuali kakitangan klinik tu sendiri. Hoyehhh!!!  Maybe sebab klinik kampung kecik je kot ditambah pula hari tu hari jumaat, jadi memang hari Jumaat tak ada org checkup (selalunya checkup baby dan ibu mengandung hari Selasa@Khamis). Terus Hanis bagi tau dekat nurse di situ yg Hanis first time nak buat buku pink.

 
 Mula-mula nurse akan minta ic kita, sijil nikah ataupun kad nikah, dan gambar scan baby yg kita dah check di klinik swasta masa buat confirmation pregnant. Hanis bagi gambar scan paling latest masa buat check up di KPJ Selangor tempoh hari. Masa tu usia kandungan dah 9minggu. Dah Nampak pun bentuk badan dan kepala baby. Huhu...

 
Lepastu, kena buat urine test, blood test, timbang berat badan dan ukur rahim. Alhamdulillah, semuanya berjalan dgn baik cuma hb (homoglobin blood) Hanis je teruk cikit. Cuma 10.1mg daripada tahap minimum11.0mg. So, nurse kata next appointment Hanis kena pergi ke KKBC (Klinik Kesihatan Bukit Changgang) pula untuk checkup seterusnya.


Hasil keputusan ujian hb Hanis yg agak teruk :(


Masa nurse tengah tulis-tulis dekat buku pink tu, dia ada bg sedikit ceramah tentang penyusuan ibu. Bila dia soal-soal dekat Hanis, teragak-agak jugaklah nak menjawab. Almaklum arrr confidence level yg rendah ditambah dengan mabuk-mabuk time tu membuatkan Hanis rasa cam ragu-ragu je nak jawab. Tapi ceramah tu sedikit sebanyak dapat jugalah menambah input dan info mengenai keperluan kehamilan yg selama ini Hanis tak tahu. Biasalah anak pertama.


Lebih kurang satu jam Hanis berada di situ. Bila dah sattle semua, nurse tu pun serahkan buku pink tadi dekat Hanis dan dia bagi tau next appointment 2 minggu lagi di KKBC ok. Lepastu, uols tau tak apa yg Hanis cakap dekat nurse tadi???



Jawapannya...




Hanis : "Erm...berapa ringgit ye nak bayar???"


Wakakaka...free free je dapat gelak dari nurse-nurse yg ada dekat situ image. Boleh pula nurse tu kata "Ikhlas hati je dik, beberapa pun boleh". Time tu mmg Hanis dah standby duit banyak-banyak. Risaulah kot-kot kena berapa ringgit kan? Di tambah pula siap dapat vitamin lagi n dekat cover vitamin tu ada tulis harga RM5.50 cam tu. Mati-matilah ingat kena bayar. Hahaha...image

(Yelah, sebelum ni g checkup dekat KPJ memang beratus-ratuslah duit keluar setiap kali appointment)



2 minggu kemudian kisah checkup di KKBC pula.



Dekat sini ramai sikit orang. Hanis dan asben datang awal pun dapat nombor 12. Mula-mula nurse akan panggil nama untuk timbang berat dan ambil bacaan tekanan darah. Lepat sattle semua tu kena pergi makmal pula utk buat urine test dan hb test. Masuk je lab terus dgn muka slumber letak buku pink dekat kaunter. Kebetulan petugas tu tgh on call pulak. Hanis dan asben terus duduk dekat kerusi-kerusi yg disedikan di situ. Lama jugaklah menunggu.


Tunggu punya tunggu nama tak panggil-panggil juga. Adalah dlm 15minit cam tu. Hanis tengok pation yg belakang Hanis td pun dah ready masuk ke toilet. Terus Hanis cepat-cepat tanya dekat akak sorang ni yg baru keluar toilet. Laaa... rupanya kena terus ambil cawan urine yg sama dgn nombor giliran kita yg telah disediakan depan pintu toilet tu dan pergi kencing. Lepas tu kena letak sendiri urine tadi dekat kaunter bersama-sama dgn buku pink kita td. Sabooo ajelah aku. Patutlah menunggu punya lama tak ada org panggil-panggil nama. 'Puan Hanis...ini klinik kerajaan ok. Bukan hospital swasta semua nurse dan attendance suapkan sampai nombor giliran pun depa tolong ambilkan". Hohoho...

 
 Since dari tu, dah pandai dah bila check up je tau lepas ni nak buat ape, lepas tu nak pergi mana, dan macam mana. Kalau confuse tanya pada nurse atau pation-pation yg lain. Tanya banyak-banyak kali pun tak ape. Tak salah n tak kena marah pun. Yg penting kita paham dan buat pekara yg betul. And one more cakap lembut-lembut pada sesiapa sahaja termasuklah doctor, nurse dan kawan-kawan lain yg checkup sama-sama. Pernah Hanis termissed untuk ambil bacaan bp (blood preasure) seminggu 2x sebab lost information. Tapi lepastu Hanis merayu-rayu dekat nurse cakap saya tak tahu dan buat-buat muka sedih. Terus nurse kata tak ape, pekara kecik je ni. Hihihi...


Alhamdulillah sepanjang check up ni tak pernah lagi kena tegur, kena marah atau kena tengking dgn nurse atau doktor di Klinik Kerajaan ni. Semuanya hormat dan layan kita baik-baik. Berbeza benar dgn tanggapan Hanis sebelum ni dan dengar dari pengalaman rakan-rakan lain yg agak memfobiakan diri. Huhu...Inilah pengalaman indah yg tak dapat Hanis lupakan sampai bila-bila. Hopefully bila dah ada anak nanti bolehlah cerita balik dekat dia kan? Semoga Allah mempermudahkan segala urusan Hanis sepanjang tempoh mengandung dan bersalin nanti. Amin Ya Rabbal Alamin...



Thanks for Reading!




......



 
 Next entry...



 


Tak sabar nak cerita dekat uols semua. Tungguuu tau...
 image