Rabu, 31 Disember 2014

Bye Bye 2014 And Meddina 1st Birthday Celebration

 
Assalammualaikum.

 
Yuhuuu! Kiranya ini adalah entry penutup untuk tahun ini sebelum kita menjengah ke tahun baru 2015! (esok je tu...) Alhamdulillah, tahun yg banyak mengajar aku erti kehidupan sebagai seorang ibu. Tahun yg dilalui dengan tenanggg, kadangkala kelam kabut, kadangkala penat dan stress tapi hasilnya sangat menyeronokkan. Yelah, mak mana yg tengok anak tak happy kan? Syukur juga Allah masih beri peluang untuk aku tengok anak membesar depan mata. Nampak dia dari terlentang, kemudian pandai meniarap, duduk, bercakap, berjalan dan sekarang dah berlari hebat lagi gagah perkasa. Hohoho....
 
Even, siang tak dapat bersama dengan anak demi mencari sesuap nasi (cewwwah!), tapi malam tetap nak tidur peluk-peluk dan cium-cium dia. Tak boleh tidur rasanya kalau anak tak ada kat sebelah Tipah oiii! Meddina still lagi cari 'nen nen' ummi dia bila nak tidur. Hurmmm itulah pengerat kasih sayang kiteorang. Alhamdulillah, masih lagi dapat breastfeeding Meddina walaupun tak sepenuhnya. Bak kata omputeh oklah daripada tak ada langsung kan?!

 
 
 
Last months (26hb Nov 2014), Hanis buat sambutan hari jadi untuk Meddina yg pertama. Plan asal, memang taknak buat. Yelah, Meddina bukan paham apa-apa pun. Orang celebrate ke, tak celebrate ke dia tak kecik hatipun. Kikiki. Tapi...atas cadangan encik suami, so buat jugaklah. Buat kecik-kecik je. Tetiba, ada rezeki lebih pulak Allah bagi, so kongsi dan rasa sama-samalah dengan ahli keluarga dan sahabat handai yg lain. Alhamdulillah...
 
Since Meddina lahir memang Hanis lagi suka ingat hari lahir dia mengikut kalendar islam (1 Muharam 1435H). Senang nak ingat dan kebetulan hari tu cuti umum. So, weols decide nak celebrate birthday Meddina setiap 1 Muharam. Memandangkan tarikh tu makcik Hanis dah book dulu untuk  kenduri akikah cucu dia, so terpaksalah kiteorang postpone dan buat pada keesokkan harinya. InshaAllah next year kalau dipanjangkan umur, boleh buat time 1 Muharam pula ye sayangggg.
 
Ok, layan gambar jelah ye. Penat dah ummi Dina nak berceloteh panjang. Biarlah hati gambar sajelah yg berbicara. Huhu...
 
 
 
 
 
 
Me & Maklang Meddina si darah manis
 

Goodies for kiddos
 
GOODIES BAG FOR KIDS
Untuk goodies bag ni Hanis cuma sediakan untuk kanak-kanak je. Yelah, biasanya kalau buat birthday party, kanak-kanaklah orang yg paling happy. So, dalam ni Hanis sediakan biskut, jelly dan stationary set. Kiranya takde makanan-makanan yg tak sihat untuk perkembangan otak kanak-kanak seperti chikedis dan gula-gula bagai.

 
Mak Ngah & Pak Ngah Meddina yg rajin membantu.
Thanks korang. Jasamu sentiasa dikenang.
 
 

 
CANDY BUFFET
Candy buffet ni plan Hanis sendiri and this is coustome made by me. Huhu...jari dah keras uols tak setanding pereka candy buffer tersohor. Buat kecil-kecilan je. So, tak fikir nak tempah candy buffet bagai. Rasanya lagi puas hati bila buat sendiri (walaupun ala kadarrr). Lagipun duit tempahan tu boleh buat beli candy dan goodies best-best sikit untuk budak-budak kan?

Tak susah manapun. Asalkan ada meja dan props, beli je candy, jelly dan coklat-coklat bagai. Nahhh...campak je. Taraaa. Nampak tak hasilnye (boleh laa kan?) Hihihi.



 
Happy Birthday, my soul, my kinda, my dear, my princess, my sweetheart. Membesar dengan sihat dan jadi anak yg solehah kebanggaan ummi dan abah ye sayang. Terima kasih sayang kerana menjadi penghibur dan pelengkap hidup ummi dan abah selama setahun lebih kita bersama (touching).
 
Terima kasih yg tak terhingga pada family yg bertungkus-lumus membantu menjayakan majlis yg tak seberapa ni. Dan terima kasih juga pada mereka yg sudi hadir, sudi beri hadiah dan envelope untuk Meddina. Sayang korang ketat-ketat. Huhu...
 
 
ok, jom layan video Meddina jap :)
 
 
video
 
 
Happy Family!

 p/s : Alhamdulillah. Selamat tinggal 2014 yg sangat indah. Selamat Datang 2015. Semoga di tahun baru ini segala apa yg di hajati dapat dicapai dengan baik. Kalau tahun lepas nak jadi ibu terbaik buat Meddina, isteri terbaik buat Rizal (a.k.a my asben), nak tengok anak membesar dengan sihat dan pandai, syukur semua impian tu termakbul. Tahun 2015 ni pun sama. Tak de apa yg Hanis harapkan melainkan ada keluarga, anak dan suami yg sentiasa memahami dan membahagiakan hidup kita setiap hari. Semoga Allah sentiasa merahmati kehidupan dan memberikan kebahagiaan kepada kita selamanya. InshaAllah. Amin...
 
 
 
Thanks guys for reading. Muahchoo!
 
 


Selasa, 25 November 2014

Basikal Hello Kitty Meddina

 
Assalammualaikum...

 
Hai dearies!
Hai peminat Meddina! (eh, perasan)
Hai peminat ummi Meddina! (lagi tambah perasan)
Huhu... Perasan tak, ummi Meddina malas betul nak bersihkan sawang-sawang dekat belog dia ni kan? Dah penuh dengan sarang labah-labah. Apa, tak nampak??? Ok bai...Hahaha...



 
Just nak update n ramai (ramai ke?) yg bertanya beli dekat mana basikal ellow itty Hello kitty smileys Meddina tu? Ok, ini ceritanya. Seminggu sebelum majlis birthday Meddina hari tu Hanis saje-sajelah ajak asben ke Nilai 3. Niat nak cari barang-barang untuk majlis birthday Meddina dekat rumah mak abah n majlis birthday sebelah rumah mertua nanti.
 
Tergatal pulak pasangan sejoli ni (sila muntahhh) masuk ke kedai permainan kanak-kanak yg ada di Nilai 3 tu.  Konon konon...nak servey-servey je. Memandangkan birthday Meddina dah nak dekat, asben kata kalau dah jumpa mana-mana yg berkenan beli jelah terus. Ok, niru tapak tangan, Banjaran Titiwangsa Hanis tadahkan! Excited sungguh ummi Meddina uolsss. Rasa nak lompat bintang 44kali. Hahaha...tebiat!
 
Mostly, harga dekat sini boleh tahanlah. Murah sikit dari tempat lain. Tapi yg penting banyak pilihan dan boleh tawar menawar. Bukan setakat basikal, kereta, motor, superbike, kuda, patung semua ada... Kalau korang bawak anak yg tak tahu apa-apa macam Meddina, memang selamatlah. Tapi kalau yg dah besar and dah pandai mintak itu ini pun selamat jugak. Selamat duittt korang dekat owner kedai tu. Huhu...
 
So, pada siapa-siapa nak cari bike ke, kereta mainan ke atau apa-apa sahaja mainan untuk anak-anak uols Hanis highly recomended dekat Nilai3 ok. Jgn lupa sediakan fulus banyak-banyak. Takut anak-anak korang hysteria tengok dan mak bapak theyols lagilah rambang mata ye tak?
 

Buli atok dia suruh bawa jalan-jalan setiap pagi. Huhu...

p/s : Kalau nak cerita pasal first car Meddina mungkin stroller dan walker dia adalah yg pertama. Tapi basikal hello kitty ni first bike dia. Maybe lepasni abah Dina dah boleh kumpul duit beli superbike untuk anak dia pulak kot. Tak dapat beli superbike betol-betol, dapat beli yg kanak-kanak punya pun jadilah erkkk! Hihihi...


 Ok, bye!
Hello kitty smileys
 


Sabtu, 25 Oktober 2014

Throwback


Assalammualaikum w.b.t


Pejam celik, pejam celik, SETAHUN sudah masa berlalu. Rasanya macam baru semalam Hanis lahirkan Meddina. Rasa sakit dan ngilu-ngilu beranak tu pun tak hilang lagi beb! Segar lagi diingatan. Cepatnya masa berjalan. Hari ni setahun, tahun depan 2tahun, tahun depan lagi 3tahun, tahun-tahun depan lagi nak sekolah dah, lepastu universiti, kahwin, dapat anak pulak. Aduh...advance sangat angan-angan ummi Meddina. Hingus anak I pun tak kering lagi noksss. Masih hijau lagi. Ahahaha...

Actually, Hanis nak throwback sikit+banyak waktu-waktu kelahiran Meddina dulu. Saje je nak test market, eh! IQ betul ke tak ingat lagi setiap moment kelahiran anak aku dulu. Almaklumlah anak first. Anak ke-8 nanti (request dari abah Meddina. Dia ingat aku kilang biskut!?) entah ingat entah tidak. Krikkk...krikkk...Hahaha...




Tara!!! Nilah gambar pertama anak iolsss. Kurang 1jam selepas Meddina berjaya keluar dari perut Hanis. Thanks anak ummi sebab bekerja keras nak keluar dengan cepat. Patutlah...memang super duper aktif hingga ke hari ini. Itupun Hanis yg suruh asben cepat-cepat snap gambar sementara nurse pergi ambik benang yg tak cukup semasa proses menjahit. Sakit wooo (ngeri tak korang dengar?) Hahaha...

Tak tahu nak describe macam mana perasaan time ni. Mak-mak beranak sulung taulah kot. Rasa bersyukur sangat-sangat. Rasa macam dunia ni milik kiteorang je bertiga (eh, boleh pulak mcm tu eh?) Sempat lagi bisik dekat telinga asben, "Abang...family kita dah lengkap". Dia pun tak boleh nak cakap apa-apa dah time tu. Nampaklah raut keceriaan diwajah suami iolsss. Nilah hadiah paling mahal yg Hanis pernah bagi dekat asben - anak




Lepas setel semua, Hanis dan Meddina di bawa ke wad. Masa tu dapat wad transit je pun. Sedey taw kalau Hanis tau masa tu. Nasib baik tak tahu. Oklah daripada kena duduk dekat kaki lima sebelah mak guard, ye tak? Hahaha. Segerombolan keluarga kiteorang datang melawat... Feel??? Rasa seronok sangat masa tu. Tak teringat langsung erti penat, sakit mahupun mengantuk (36jam tak tido tau). Tengok jiran-jiran katil sebelah semua berdua-duaan je mommy dan anak mereka. Family kiteorang je yg riuh rendah haruk piruk menggamatkan suasana wad bersalin tu. Hahaha...
 



Saat paling sedih masa Hanis salam dan peluk mak. Bukan pelukkan biasa yg aku lakukan. Pelukan diiringi bersama deraian air mata. Sebak sangat. Macam ni sakit dan susah rupanya masa mak lahirkan aku dulu. Kalau dari dulu lagi tau...taknak lawan dah cakap mak. Terima kasih makkk sebab lahirkan akak ke dunia ni. And now dapat rasa jadi mak balik.




Ramai betul tetamu Meddina. Siap datang bawa hadiah bagai. Rezeki Meddina lahir pada 1 Muharam, time semua orang cuti. So, bolehlah serbu wad ramai-ramai. Thanks semua...terharu ummi. Walaupun keadaan wad agak huru-hara dengan kehadiran family dan saudara mara Hanis, tapi anak iols tetap tidur dengan lena seperti berada di alam rahim. Berpindahlah Meddina dari tangan ke tangan.
 
Nur Meddina Myazahra...

"Inilah dunia baru kamu nak. Dunia yg penuh dengan onak dan liku. Dunia yg penuh dengan cabaran dan dugaan. Hopefully Meddina berjaya melaluinya. InshaAllah, Allah sentiasa ada bersama kita."




Bila waktu melawat dah habis...

Malam tu...
(jeng.jeng.jeng...bunyi guruh di langit!)


Tinggallah Hanis dan Meddina je yang sedarah sedaging dekat situ. Yg lain semua Hanis tak kenal. Tapi bertegur jugaklah dan anggap theyols semua jiran-jiran kitaorang yg sangat baik dan membantu. Hikhik... Pengalaman pertama yg mendebarkan! berdikari! buat sendiri! Yes, now i'm a supermak, not mak to be lagi >_<

Pengalaman pertama yg sangat indah, first time cuci berak anak, salinkan diapers anak dan bedung anak sendiri yg masih merah menyala. First time pergi toilet sorang-sorang, jalan sendiri, bersihkan diri saat masih lagi mamai-mamai degan kesan kesakitan lahirkan anak tadi yg masih tak hilang. Tapi bagi Hanis layanan hospital kerajaan pun first class. Semua nurse, doctor, attendant dan sister baik-baik belaka. Korang jangan fikir negative tentang hospital gov. Jauh sekali meleset tau.

Hanis tatap muka Meddina sepanjang malam. Tak mampu nak tidur. Takut kalau tidur nanti, bila sedar-sedar anak dah tak ada ke (hilang), lemas kena kain bedung ke, lemas tersedak muntah ke...oh! banyak sungguh aura-aura negative masa tu. Sebabnya...sakit dan penat lahirkan Meddina tadi tak hilang lagi. Taknak disebabkan kecuaian yg kecil tu mengakibatkan penyesalan yg tak berkesudahan nanti. (Kau tengok betapa cemasnya aku. Haha...)
Duhai anak...sebaknya masa ni. Ummi lap air mata cepat-cepat sebab tak nak jiran-jiran katil sebelah kita nampak ummi menangis nanti. Dah kau kenapa mak budak pulak yg menangis. Anak kau rileks je tido. Hehehe...


Meddina hari ke-2

 


Start dari malam tadi paling seronok berlumba-lumba kitorang mak-mak di dalam wad tu menyusukan anak sebab taknak anak kena juandis. Nanti tak boleh balik cepat. Walaupun cuma sedikit kolustrum putih yg keluar, namun...tetap mengenyangkan Meddina sehingga ke pagi. Beratus kali cium pipi mungil Meddina sebab nak mengecapi bau syurga tu. Nanti Meddina dah besar mesti dah tak bau wangi macam dalam perut ni lagi kan sayang... Mesti ummi rinduuuuuu... Huaaa...





Alhamdulillah, petang tu juga dapat potong nama dan keluar wad. Ya Allah...tak sabarnya nak balik rumah. Maka, bermulalah sessi berpantang untuk kali ke-3 but this time more to special sebab dah ada teman baru. Yippiii!

Hari ke-4 nurse datang rumah untuk pantau dan check fizikal Meddina. Rupa-rupanya anak ummi ada juandis. Ya Allah...kenapalah semua ni berlaku nak. Tak sanggup ummi dengar even juandis is normal to newborn baby. Paling sedih sebab anak kita kena ambik darah everyday! Rasa mcm nak ganti je dengan tangan sendiri yg kena cucuk-cucuk tu. Bukan tangan anak kita!




See, boleh Nampak lagi kesan lebam dekat tangan Meddina. Hari ke4 dan ke5 kena ambil darah dekat klinik kesihatan je. Bacaan masih paras normal and still juandis. Tapi tak teruk sangatlah. Hari ke5, kena pergi hospital sebabnya hari Ahad klinik kesihatan mana bukak. Kau bayangkan pergi hospital sambil gendong anak dengan pakai long skirt tapi dekat dalam ada bengkung! Seksa tau nak berjalan dan duduk bagai. Pasrahhh...

 

 
Syukurrr, bacaan juandis Meddina menurun and tak perlu lagi ke klinik utk ambik darah. Syukurrr anak I tak meraung-raung lagi waktu doktor pelatih cucuk tangan anak kita sampai kita pun lap air mata tak tahan sebak, duduk dekat kerusi paling hujung. Syukurrr doa-doa kita Allah kabulkan. Cuma mata Meddina je yg problem sikit. Sentiasa berair hingga umur dia sebulan.




"Hi...saya dah pandai pegang botol susu sendiri. Saya nak berdikari. Saya taknak susahkan ummi." Alhamdulillah, selepas sebulan juga mata Meddina baik sepenuhnya. Caranya, kena massage dekat tepi batang hidung dia. Doktor kata normal untuk baby-baby newborn sebab saluran air mata dan hidung dia masih tersumbat.




Tangan comel yg Hanis selalu cium. Hihi...




Selfie time tidur pun boleyyy. Kata orang...melentur selfie biarlah dari rebungnya. Hahaha...sapelah yg ajar ni. Tapi...dialah penghibur semua orang dalam rumah tu dan dia jugalah yg buat semua orang kelam kabut dalam rumah tu. Hinggalah ke hari ini. Hiii...




Berusaha juga daku time ni bila sebelah tangan pangku anak dengan posisi menegak walaupun kepala my baby terlentok-lentok dan tangan sebelah lagi pegang handphone sambil ajak berselfieee. Rasanya ni gambar pertama Hanis dan Meddina berdua yg diambil sendiri. My sweet moment!




First time juga bawa Meddina jalan-jalan rasmikan stroller baru dia. Ekzaited tau kiteee padahal jalan-jalan dalam rumah je pun. Nak tolak pun takut-takut sambil pegang badan anak. Mana tau terjatuh ke, tayar tercabut ke, body patah ke. Haha...cemas sangat. Over pulak kite!




Posing manja...
Tak lekang pipi dia di bibir semua orang. Yelah lama dah tak ada baby dalam rumah tu. Adik Hanis yg last pun dah berusia 14 tahun masa ni.




Time tidur pun ummi kacau-kacau pakaikan headbandlah, posinglah, tukar bajulah. Haha...nasiblahhh.







Ha...yg ni jangan terkejut. Meddina versi hitam (cakap slow-slow cikit bab HITAM tu. Kiki...). Masa dalam pantang kulit Meddina memang berubah-rubah. Kejap nampak cerah, kejap nampak gelap. Maybe time ni dia tengah searching kulit mana yg sesuai untuk dia. And the lastlyyy jumpa juga. Hehehe...




Posisi paling selesa dia tidur. Atas badan ummi yg mengandung, melahir, menyusukan dan membesarkan dia...




First time celebrate birthday dengan kehadiran Meddina. Rasa eksaited semacam. Mcmlah ada tetamu VVIP yg hadir. Haha...




Tanpa ummi sedar...rupa-rupanya anak ummi dah semakin membesar. Semakin berisi dan montel. Alhamdulillah, rezeki Meddina nak breastfeeding sampai ke hari ini Allah izinkan. Tak sangka bekalan untuk dia sentiasa mencukupi. Terima kasih Allah di atas nikmat ini.





 

First time bawak Meddina keluar beli barang. Sampai je kedai baby tu, dia muntah-muntah. Dalam hati ni Allah je tau. Rupanya mabuk naik kereta anak ummi ni. Hahaha...




Plan nak bawa jalan-jalan ke Morib. Risau punya pasal, bawa juga tapi duduk tepi kereta je sambil hirup udara pantai. Huhu...


 
 
Selfie sambil buat mimic muka 'oh! tanjat gigirl' kena flash kamera mak! Hahaha...




First time bawa keluar pergi pasaraya. Hurm...jangan harap ummi nak fefeeeling gojes sambil window shopping. Simpan dan tanam jelah perasaan tu di lubuk hati yg paling dalam. Pasrahhh lagi.




First time kena suction sebab selsema dan hidung tersumbat. Meraung satu klinik. Janji taknak bawak lagi dah.


 
 
Hoyeh! mesti nak juga keluar ikut nenda dan atok jalan-jalan.
#ootd


 
 
Semakin berisi...


 
 
And my ever and the last big brutty...
 
 
p/s : Selamat ulangtahun kelahiran buah hati dan nyawa ummi untuk kali yg pertama. Kalau adapun segunung emas permata masih tak mampu menandingi kasih sayang dan cinta ummi buat Meddina. Setiap hari walau dimana pun perjalanan ummi, setiap nafas dan denyut nadi ni hanyalah untuk kamu duhai permata hati. Membesarlah dengan baik dan sempurna sayang. Jadi anak yg solehah, da'i serta hamba yg tak pernah lupa untuk menunaikan tanggungjawab kepada Allah s.w.t. Amin Ya Rabbal Alamin...
 
Love you so much!


***




...NEXT ENTRY...


 Thanks For Reading!



Jumaat, 24 Oktober 2014

Tips Tambah Susu Ibu Secara Semulajadi


Assalammualaikum w.b.t
 
 
Di awal kehamilan, tak pernah terfikir tentang minuman atau susu untuk si kecil. Target cuma nak pregnant, dapat anak dan anak membesar dgn sihat dan sempurna di dalam kandungan. Kali pertama menjejakkan kaki ke klinik kesihatan (KKOL) untuk melakukan pemeriksaan kehamilan dan buat buku pink, Hanis telah di sajikan dgn ceramah-ceramah tentang kehamilan, penjagaan si kecil, kepentingan breastfeeding dan sehinggalah nurse bertanya… “ Rasa-rasa bila anak dah lahir nanti nak tak bagi susu badan???”. Hanis : “Toingggg…”. Blurrr sekejap.
 
Dan dari situlah timbulnya kesedaran tentang fully breastfeeding! Yeah!

 
***
 
Ok, Hanis nak share sikit+banyak to mommy-mommy yg selalu merungut “my bm tak cukuplah, sikitlah, seciputlah and etc”. Takpun “Anak I selalu menangis, meraung a.k.a mengamuk like singa yg kelaparan 44hari tak dapat makan nasi? Singa makan nasi? Abaikan!” Lol.
 
Ini nasihat dari my mom sendiri. Masa tu Hanis pun sebut-sebut juga perkataan yg sama mcm korang-korang semua. Paling best, malam ke-2 my life with Meddina lagi, dia dah disajikan dengan susu formula-S26 Stage 1. Yelah, takkan anak nangis nak sumbat air masak kan, sebab semata-mata taknak bagi anak minum susu formula. Susu badan pulak adalah setitik dua. Tapi, since malam tu…memang 1oz tu jelah Meddina minum susu tepung uols. Alhamdulillah, hari-hari yg ke seterusnya dapat bagi BREASTMILK dgn sepenuhnya. Yahoooo!!! (sambil angkat tangan tunjuk tiak! Yay!)

 
Ok ini tips saya :-

 
  Niat-Hari-hari masa pregnant dulu selalu cakap dekat asben, “Saya nak bagi susu badan sepenuhnya sampai umur anak 2 tahun jika diizinkan oleh Allah s.w.t”. Alhamdulillah, niat yg baik mestilah Allah izinkan, suami pun izinkan, duit lagi mengizinkan. Six months during pregnancy iols dah prepare beli siap-siap breast pump. Teruja kau. Haha…
 
 
Air Masak-Minum air kena cukup. Zaman dulu-dulu mak kata orang tua-tua tak bagi mommy dalam pantang minum air banyak-banyak. Minum time makan pun kena sukat dengan jari. Inikan pula nak bergelen-gelen air sehari? Tapi my mom tak pantangkan air masa Hanis dalam pantang sebabnya anak menyusu badan. Cuba korang sukat jumlah air yg masuk dgn jumlah susu badan yg anak kita minum? Seimbang tak? Kalau kurang minum, macam mana susu nak (p/s : Tapi tau tak kenapa orang tua dulu-dulu tak bagi minum air banyak-banyak? Sebab taknak rahim mengembang, basah n banyak air. Lagi satu luka pun lambat baik. Erm…kena kaji balik fakta ni. Tapi maybe lah juga. Luka jahit I pun lambat baik. Hihi…)
 
 
Susu-Sambung terus susu yg kita minum masa pregnant dulu pun boleh. Bagus sebab boleh pekatkan breastmilk kita. Suggestion : ANMUM LECTA, ENFAMAMA A+, FRISOMUM & MAMIL MAMA.
 
 
Lobak Putih-Antara menu yg kerap mak Hanis masak tak kiralah masa dlm pantang atau selepas panting n till now. Tapi ramai yg kata pahit. Caranya korang kena rebus lama dengan api yg perlahan sehingga lobak putih tu betul-betul empuk. Siriusly tak pahit ok.
 
 
Jantung Pisang-Salah satu tips paling murah dan senang nak dapat kalau dekat kampung. Jantung pisang rebus+sambal belacan…MARBELESSS!
 
 
Soya-Masa preggy memenag Hanis elakkan makan soya atau minum air soya. Sebabnya takut anak kena ezema. Wallahuaklam. Lagi 1 Hanis jenis hb low. So, soya dan susu segar tak dapat menyerap zat besi yg kita makan. Bila dah lahir Meddina memang suka makan dan minum soya expecially tau fuu faa. Nampaklah my bm labih pekat bila lepas makan tu.
 
 
Air Longan/Air Mata Kucing-Salah satu tips yg Hanis selalu praktikkan adalah minum air longan atau air mata kucing. Boleh dapatkan di kedai ubat cina ataupun pasaraya. Kalau korang beli yg jenis kering just rebus dan boleh buat stok milk booster di rumah. Simpan dalam fridge dan boleh minum bila-bila masa. InshaAllah boleh menambah air susu.
 
 
Kopi-Jangan tak pecaya air kopi juga boleh menambahkan bm tau. Petua my mom sendiri masa dia dalam pantang bersalinkan Hanis dan adik-adik dulu. Tapi Hanis jenis tak minat sangat kopi. So, memang jarang minumlah. (p/s : Kopi asli and bukan nescefe@campuran 3 in 1 yg lain ye…)
 
 
Kurma-Bukan sahaja bagus untuk ibu yg hamil, tapi bagus juga untuk breastfeeding mommy. Makanan sunnah terbaik yg kaya dgn pelbagai khasit antaranya, protein, serat, glukosa, vitamin A, vitamin C, sodium dan potassium. Ia juga kaya dgn zat besi dan membekalkan kalori segera yg diperlukan terutamya buat ibu menyusu.
 
 
Cheese, Yougurt, Yis-Semua jenis makanan berunsurkan keju, susu, tapai memang membantu menambahkan susu dan memekatkan air susu.
 
Kredit to google for the info
 
 
Alhamdulillah, makin ramai yg sedar betapa khasiatnya susu ibu. Susu paling mahal di dunia yg tak boleh dibeli dimana-mana. Kalau dulu kita bangga anak kita minum susu paling mahal, tapi sekarang ibu-ibu lagi bangga kalau dapat menyusukan anak sepenuhnya.
 
Alhamdulillah, sepanjang melahirkan Meddina sehingga ke hari ini, Hanis tak pernah makan apa-apa produk sampingan untuk tambah susu badan. Apa yg Hanis terapkan adalah sedikit sebanyak tips-tips di atas dan diharap dapat dikongsi bersama-sama dgn breastfeeding mommy yg lain. Bagi Hanis biarlah susu yg Meddina minum tu adalah asli dari apa yg kita makan seharian. InshaAllah…

 
Meddina already 11 months
 
 
Thanks for reading…
 
 

Selasa, 9 September 2014

Apabila Maklang Meddina Di Pinang Orang

 
Assalammualikum w.b.t

 
 "Apabila salah seorang daripada kamu bertunang, maka jika sekiranya dia boleh melihat wanita itu hingga membawa kepada kehendak atau kemahuan untuk berkahwin, maka lakukanlah!” (HR. Abu Daud)

 
Alhamdulillah Ahad yg lepas (31 Ogos 2014) berlangsung sudah majlis pertunangan adik Hanis yg ke-3, Adah merangkap Maklang Meddina. Majlis diadakan di teratak bonda dan ayahnda kite selepas waktu zohor. Tahniah buat pasangan Nursaadah Hanis dan Syafiq. Semoga kekal bahagia sehingga ke fasa yg seterusnya.
 
Ok, ummi Meddina malas nak ulas panjang-panjang sebab teringat banyak lagi entry yg terberhapdet. Taknak jadi janji di capati. Tapi capati pun sooodap. Cicah dengan kari mamak, MABLESSS!!! - Hey! dey, apa daaa!!! Layan gambar je okey!
 
 
Ketibaan rombongan dari pihak lelaki

Family incik Syafiq :p

Ketika rundingan sedang berlangsung. Tak tahu pantun ape yg keluar "Buah cempedak di luar pagar" maybe. Hehe

Bakal Paklang Meddina kusyuk mendengar syarahan pakcik Hanis. Nak join ahli keluarga weols wajib patuh pada arahan tau. :p
 
Lord Of The Rings. Ok salah. Itu tajuk Filem :p

Alolooo...Meddina kata sweet  sangat tengok Maklang posing ala-ala manja gitew :p

Seri tunang kan???
 
 
 




Belum sah halal lagi duduk kena renggang-renggang. Mesti ingat bila berdua, akan ada yg ketiga yg ditengah-tengah. Iols tak cakap yg dalam pic ni. Just perumpamaan. Yg tengah dalam pic ni kakak Syafiq. Sorry dear...

Wif sepupu-sepupu Syafiq yg kiut miut belaka :)

Wif ibu, nenek dan makcik-makcik Syafiq

Gambar wajib bersama hantaran mesti kena ada kan? kalau tak ada mau guling-guling imagenangis atas karpet. Sebabnya Maklang Meddina ni bersengkang mata nak buat. Sanggup lupaka tido selama 65jam. Ok, ummi tipu je :p
 
 
 

 
 

My mom dengan bakal besan baru. Yg lama jangan dilupai tau. Hehehe :p
 
 
Tahniah sayanggg...semoga bahagia hingga ke jinjang pelamin, hingga ke anak cucu, hingga ke Jannah Allah. InshaAllah.
 
 
To : Maklang Meddina and bride to be yg lain, jangan lupa kaji ini...ADAB-ADAB KETIKA BERTUNANG


* * *

LOVE


p/s : Mintalah restu ayah dan bonda, kerana redha Allah itu adalah dari keredhaan ibu dan bapa. Tiada ibu bapa mana yg tidak mahu melihat anak yg dikandung, yg dilahirkan, dibesarkan, dididik dengan segala kelengkapan dan kesempurnan bahagia bersama insan tersayang. Tatkala menyerahkan permata hati yg bertahun-tahun digilap agar terus bersinar cahayanya, ayah mana yg tak sayu hatinya, ibu mana yg tak merintih jiwanya. Namun...masa akan terus silih berganti. Yg kecik semakin membesar, yg muda akan semakin dewasa, yg tua akan pergi meninggalkan kita. Walaubagaimanapun keadaan kita setelah itu, pastikan permata yg digilap oleh ayah dan bonda ini akan terus bersinar buat selama-lamanya...


Bye!